• 23 Mart 2025 / Pazar 16:54
Prof. Dr. Batuhan Kocaoğlu

Prof. Dr. Batuhan Kocaoğlu

Piri Reis Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı

Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamamlamıştır. Eğitimi süreci ve sonrasında sektörde uzman, yönetici, danışman olarak toplamda 20 yıl görev almıştır. İş hayatına üniversite 3. sınıfta konteyner forwarderlık işiyle başlamış, ardından Siemens’teki ilk SCOR modeli proje grubunda yer almıştır. 2 yıl üniversitede asistanlık görevinden sonra özel sektöre geçip üretim planlama müdürü, ERP proje yöneticisi, iş danışmanı (yazılım seçimi, MRP check-up, raporlama ihtiyaçları analizi, süreç analizi) ve eğitmen olarak çalışmıştır. 10+ yıl müşteri tarafında metal parça üretim sektöründeki ERP proje yöneticiliği deneyiminde çok sayıda danışman, yazılımcı ve son kullanıcı ile çalışmıştır. Tüm ERP modüllerinde uygulamadan yazılım kodlamaya kadar çalışmış olup özellikle MRP, Üretim, Depo, Barkod, Satış, Satın alma, Bakım, Lojistik modülleri uzmanlık alanlarıdır. Canias ERP ve Troia yazılım geliştirme dilinde uzmandır. Sonraki yıllarda çok sayıda firmaya ERP, MRP, üretim planlama, stok yönetimi, S&OP, lojistik ve (SCM) tedarik zinciri yönetimi, SCOR modeli, IT denetimi konularında kurumsal eğitimler vermiştir. Büyüyen firmalara ERP & MRP etkinliğinin artırılması için uygun konsept çözümleriyle proje ve danışmanlık hizmetleri vermiştir. Yarı zamanlı ders vererek başladığı akademik kariyerini bir yandan ilerletmiştir, yönetim bilişim sistemleri (MIS) alanında doçenttir. Polonya Poznan University of Economics and Business, Karadağ University of Montenegro, Maltepe, Bahçeşehir, Okan Üniversitelerinde lisans, yüksek lisans, doktora dersleri vermiştir. Verdiği dersler: Üretim ve Envanter Yönetimi, EIS, ERP, MIS Yönetim Bilişim Sistemleri, Lojistik Bilişim Sistemleri, Lojistik Optimizasyonu, Tedarik Zinciri Tasarımı’dır. Çok sayıda yayını mevcuttur. Eğitim dili %100 İngilizce olan Piri Reis Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri bölüm başkanıdır. Halen DX dijital dönüşüm olgunluk ölçümü, S&OP, IT denetimi, machine learning (Python), ERP sistemlerinin etkinliğinin ölçümü ve artırılması, teknoloji seçimi, BPM konularında çalışmaktadır. ISO27001 Bilgi Güvenliği baş denetçisi belgesine sahiptir. 2021 yılında yayınlanan “Tek Tıkla Şirket Yönetmek - Dijital Dönüşüm, ERP Süreçleri” kitabının yazarıdır.

batuhan.kocaoglu@gmail.com www.kocaoglu.org www.erpmrp.net

Prof. Dr. Batuhan Kocaoğlu

Piri Reis Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı

Son Yazıları

ERP Proje Süreci ve (MES) Üretim Yürütme Sistemleri

ERP sistemlerini kabaca tanımlarsak, çok modüllü entegre yazılım sistemleridir. ERP’yi bir felsefe ve yönetim destek aracı haline getiren şey kurallar ile çalışmasıdır. Kurallar ise çalışma standartlarının oluşmasını zorlayacak, işler kişiye bağımlı olmaktan çıkacak ve doğal kurumsallaşma sürecine girilecektir.

ERP projesinde dış etkenlerden temel üç seçim söz konusu olur: 
1. İş danışmanı seçimi, 
2. Yazılım seçimi,
3. Yazılım destek sağlayıcı seçimi. 

ERP sürecindeki firmaların ihtiyaçlarını karşılayacak çalışmaları ise 3 temel başlık altında toplayabiliriz:
1. ERP Öncesi (Eğitim ve İş Danışmanlığı): ERP mantığı ve bilinçlendirme çalışmaları,  kurumsal dönüşüm projelerinin başlatılması, durum analizleri, uygun çözümlerin kurgulanması ve yazılım seçimi,
2. ERP’ye Geçiş, Proje Yönetimi (Müşteri Tarafı) ve Teknik Modüler Danışmanlık: ERP proje yönetimi, modül analiz ve kurulumları, modül ve ilgili süreç eğitimleri, veri hazırlıkları.
3. ERP’ye Geçiş Sonrası (İş Danışmanlığı): Etkinliği artıracak modüler çalışmalar, kurguların incelenmesi ve iyileştirilmesi, verimlilik analizleri, veri toplama sisteminin iyileştirilmesi, performans değerlendirme
 
ERP benzeri bilgi sistemlerini çalıştıran şey, girdi yani “veri”dir. Bu veriler doğru ve güncel olmazsa yapılan yatırımın ve çalışmaların bir anlamı kalmaz. Yine imalat firmalarını ele alırsak, onlarca parçanın hareket etmesi, makinelere işlerin atanması, bu makinelerde üretilen miktarların sisteme girilmesi söz konusudur. Üretilen miktar, üretim başlangıç ve bitiş saati, duruşlar, ayar süreleri gibi analiz edilmek üzere toplanması gereken pek çok önemli veri vardır. Tüm bu verilerin personel tarafından girişi hem zaman alıcı hem de hataya açıktır. Bu sorunu çözümlemek için MES (Manufacturing Execution Systems) isimli sistemler ERP’lere entegre edilir.
 
MES (Üretim Yürütme Sistemleri), ERP’de oluşan iş emirlerini alır, atanmış üretim yapacak makinelere iletir. Makinelere bağlanan ekranlarda iş emri bilgileri görülebilir. Üretimin başlaması ile, sisteme entegre edilmiş sensörler, anlık üretim bilgilerini saymaya, toplamaya başlar ve MES veritabanına yazar. Üretim miktarı harici sıcaklık, elektrik tüketimi, kalite kontrol sonucu gibi pek çok ek bilgiyi de toplamak mümkündür. Bu bilgiler anlık olarak izlenebilir, raporlanabilir. Üretim sahasına koyulacak dashboard ekranlarla anlık üretimi, duruş yaşanan makineleri, boş makineleri, bakımda olan makineleri grafiksel olarak da izlemek mümkün olur. İş emri miktarı tamamlanınca iş kapanır ve uygun periyodlarda ERP sistemine geri bildirim yapılarak stoklar ve iş emri statüleri güncellenir. ERP temel planlamayı yüklerken MES ise üretim bildirimi, arıza takibi, ekipman verimliliği ölçümü ve enerji ölçümü gibi daha detaylı verileri ayrı bir serverda toplar, kaydeder, analize uygun raporlar. Yapılacak kurguya göre, makinelerin açılıp kapanması bile bu sistem üzerinden tetiklenebilir. Bu sayede etkin bir araç ve enerji yönetimi sağlanır.

Tasarım (CAD) yazılımlarında, MRP ve maliyetlendirme sisteminin temel girdisi olan, ürün ağacı ve rota operasyon bilgileri tüm detayı ile yer almaktadır. Tasarım programları ile ERP’nin ilgili ürün ağacı, rota operasyon modülleri ile entegrasyon çalışması yapılarak mükerrer veri girişi önlenmiş olur. Böyle bir entegrasyon veri giriş hatalarını da ortadan kaldıracaktır. En sık yaşanan sorunlardan biri, tasarım programında verilerin güncel olup aynı güncelliğin ERP dolayısıyla iş emirlerinde olmamasıdır. Bu yüzden yanlış satın almalar ve üretimler gerçekleşebilir. CAD/CAM yazılımları ile ERP entegrasyonu tüm bu olası hataları ortadan kaldırarak, entegre bilgi sistemi mantığına uygun olarak, tek yerden bir kez veri girişi imkanını sağlayacaktır.
 



875 kez görüntülendi. 14.06.2022  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön