• 6 Aralık 2024 / Cuma 19:15
Mehmet Onur Beşer

Mehmet Onur Beşer

Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunudur. Türkiye'nin önde gelen yerli kurumsal yazılım firmalarında yazılım ürün danışmanı, ürün yöneticisi, satış ve pazarlama direktörü olarak çalıştı. 2020 yılından bu yana kurumsal iş çözümleri, süreç analitiği-süreç yönetimi ve dijital dönüşüm konularında faaliyet gösteren Peda Soft ile hizmet vermektedir.

Mehmet Onur Beşer

Son Yazıları

Süreç Madenciliği ile İşlerinizi Daha Verimli Hale Getirebilirsiniz

Süreç Madenciliği ( Process Mining), Süreç Yönetimi ile Veri Madenciliği disiplinlerinin kesişim kümesinde yer alan; görece yeni bir teknolojidir. Süreç Madenciliği ile bir organizasyonun iş süreçlerinde yer alan tüm veri analiz edilerek tabir-i caizse organizasyonun iş süreçlerinin DNA'sı ortaya konabilmektedir. Dahası mevcut durumu analiz ederek iyileştirme yolunda varsayımsal hareket etmek yerine somut ve veri odaklı aksiyonlar almamızı sağlar.

Peki Nasıl?

Süreç Madenciliği çalışmalarının temel çıkış noktası, süreçlerle ilgili verilerin analiz edilerek iş süreçlerinin gerçekte nasıl yürütüldüğünün tespit edilmesidir.

İş Süreçleri gerçek dünyada ERP, CRM, EAM, MES, BPM vb pek çok uygulamada yürütülmektedir. ( İşe Alım, Avans, Masraf Talebi, Satınalma, Sözleşme Yönetimi, Üretim, Bakım,Depo,Stok,Sevkiyat vb pek çok süreç)

Bu süreçlerin kurgulandığı gibi yürütülüp yürütülmediğini ise süreç madenciliği yapmadan bilemeyiz. Dahası süreçlerde bir darboğaz olup olmadığını, sürecim hangi adımlarında bir kaynak iyileştirmesi gerekip gerekmediğini de süreç madenciliği olmadan bilemeyiz. Sadece varsayımsal olarak tahminlerde bulunabilir, ancak çıktılar hakkında nesnel bir sonuca ulaşmamız imkânsızdır.

Süreç Madenciliği ile bu iş uygulamalarından alınan Olay Kayıtları (Event Log) analiz edilerek sürecin gerçekte nasıl olduğu, hangi adımlardan oluştuğu otomatik olarak modellenir. Aynı zamanda süreçteki gerçekleşme-bekleme süreleri, darboğaz olan süreç adımları, kaynak-ekipman-süreç verimlilikleri istatistiksel olarak tespit edilir.(1-Süreç Keşfi/Process Discovery)

Mevcut durumun tespit edilmesinden sonra yapılması gereken, daha yolun başındayken bu süreçler nasıl planlanmıştı? Eldeki süreç modelleri, madencilik çalışmasından elde edilen sonuçlarla uyuşuyor mu? Süreç kurallarını koyduğumuz gibi mi yürüyor yoksa istemediğimiz path (süreç varyantları) var mı? gibi sorulara yanıt aranır. (2-Uyum Kontrolü/Conformance)

Uyum kontrolü sonrasında iyileştirilecek adımlar tespit edilmiştir, sürecin darboğaz yaratan noktaları belirlenmiş ve bu adımlar için gerekli önlemler alınmıştır. Süreç üzerinde artık nesnel verilerin ışığında iyileştirme çalışmalarına başlanabilir. (3.İyileştirme/Enhancement)

Süreç Yönetimi gibi tıpkı Süreç Madenciliği çalışmaları da süreklidir, yani süreçleri bir defa analiz edip darboğazların tespiti değil, iyileştirilen süreçlerin sürekli izlenerek ve analiz edilerek sürekli iyileştirilmesi hedeflenmelidir.

BPM GENESIS üzerinde bulunan Süreç Madenciliği eğitimine ücretsiz olarak katılarak Süreç Madenciliği ve uygulama örnekleri hakkında detay bilgilere ulaşıp süreçlerinizi nasıl iyileştireceğinizi görebilirsiniz.

Yine BPM GENESIS platformu üzerinde bulunan Procetra Süreç Madenciliği uygulaması ile de süreçlerinizi nasıl iyileştirebileceğinizi kendiniz deneyimleyebilirsiniz.

İlgili Linkler:

 Procetra



1607 kez görüntülendi. 02.09.2022  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön