• 23 Mart 2025 / Pazar 17:15
Prof. Dr. Hilmi Yüksel

Prof. Dr. Hilmi Yüksel

Dokuz Eylül Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İşletme Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü

Hilmi Yüksel, Endüstri Mühendisliği alanında lisans derecesine, Üretim yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği ve Yöneylem Araştırması yüksek lisans derecelerine ve İşletme alanında doktora derecesine sahiptir. 2007 yılında Üretim Yönetimi alanında doçent unvanını almıştır. Halen, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü’nde Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı başkanıdır. Dokuz Eylül Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İşletme Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin müdürlüğünü de yürütmektedir. 2016 yılında, Araştırma ve Uygulama Merkezi kapsamında Endüstri 4.0 çalışma grubunu kuran Prof. Dr. Yüksel, Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 alanında birçok eğitim ve seminerler düzenlemiş, çalışmalar yürütmüştür. Uzmanlık alanı Üretim Yönetimi, olup, Endüstri 4.0 ve Yalın Üretim alanında çalışmaları ve yayınları bulunmaktadır.

hilmi.yuksel@deu.edu.tr

Prof. Dr. Hilmi Yüksel

Dokuz Eylül Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İşletme Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü

Son Yazıları

Tedarik Zincirlerinin Dijitalleşmesi

Tedarik zincirinin etkin olarak yönetilebilmesi, tedarik zincirinin üyeleri arasında gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ve koordinasyon sağlanmadan mümkün olmamaktadır. Bunun başarılabilmesi için tedarik zincirindeki tüm üyelerin kesintisiz şekilde birbirine bağlanması gerekmektedir. Tedarik zincirinin üyeleri, faaliyetlerini koordine edebilmek için gerekli bilgiye zamanında ulaşabilmelidirler. Tedarik zincirinde yaşanan en büyük sorunlardan birisi gerekli bilgiye zamanında ulaşılamaması olarak belirtilmektedir. Tedarik zincirlerinin dijitalleşmesi ile birlikte sağlanacak en önemli kazançlardan birisi bilgi paylaşımı ile mümkün olacak tedarik zincirinde görselliğin sağlanmasıdır. Tedarik zincirlerinde sağlanacak görsellik ile birlikte olası problemler oluşmadan belirlenebilecek ve önleyici faaliyetlerde bulunabilecektir. Tedarik zincirinde dijitalleşme ile birlikte daha iyi kararların verilebilmesini mümkün kılan tedarik zinciri boyunca şeffaflık sağlanması en önemli kazançlardan birisi olmaktadır. Şeffaflık sağlanması,  tedarik zincirindeki her bir üyenin diğer üyelerin gereksinimlerini anlaması anlamına gelmektedir. Tedarik zincirinin dijitalleşmesi ile birlikte silolar ortadan kalkacaktır. Talepteki ani değişimler, stok düzeylerinde ortaya çıkan sorunlar ve  herhangi bir noktada yaşanan bir problem tüm ağ boyunca gerçek zamanlı olarak izlenebilir olacaktır. Böylelikle çok daha hızlı olarak tepki gösterilebilecek, sorunlar anında çözüldüğü gibi sorunların ortaya çıkması da önlenebilecektir. 

Örneğin; depoların dijital dönüşümü kapsamında depo yönetim sistemleri ile birlikte ürün sevkiyatı için depodan ayrılan kamyonların güzergâh üzerinde nerede oldukları, ürünlerin tesliminin ne zaman yapılabileceği ve bir sorun yaşanıp yaşanmadığı izlenebilir olacaktır. RFID okuyucusu ile ürünlerin tedarik zinciri boyunca izlenebilirliği mümkün olacaktır.  RFID okuyucu teknolojisi ile stok düzeyleri takip edilebilir. RFID okuyucusu, ürünün yerine ve durumuna ilişkin bilgiyi internete yüklemek amacıyla bir sistem ile bağlantıya geçebilir. Ürünün taşınması sürecinde bozulması durumunda bilgi sağlanabilmekte, ürünün yeri takip edilebilmekte ve ürüne ilişkin miktar izlenebilmektedir. Böylelikle stok düzeyleri daha iyi kontrol edilmekte ve yaşanabilecek sorunlara karşı önlem alınabilmektedir. 

Tedarik zincirlerinin dijitalleşmesi ile birlikte tedarik zinciri boyunca stok düzeylerinin daha iyi takibi mümkün olacak, stok düzeyleri azaltılabilecek ve tam zamanında teslim mümkün olabilecektir. Tedarik zincirinin dijitalleşmesi ile birlikte tedarik zincirlerinde izlenebilirlik artacak böylelikle tedarik zinciri boyunca esneklik ve çevikliğin de artırılması mümkün olacaktır. 

Tedarik zincirlerinin dijitalleşmesinin temelinde verilerin toplanabilmesi ve veri analizi önemli yer tutmaktadır. Sağlıklı bir biçimde verilerin toplanması ve verilerin değerlendirilmesi ile birlikte daha sağlıklı kararlar verilebilecek ve tedarik zincirinde maliyetler düşürülüp tedarik zincirlerinin etkinliği artırılabilecektir. Tedarik zincirindeki gereksiz aşamaların ortadan kaldırılması ve süreçlerin etkinliklerinin artırılması ile maliyetler düşecektir. Müşterilerin satın alma davranışları daha iyi izlenebilecek ve müşteri beklentilerindeki değişimlere çok daha hızlı tepki verilebilecektir. Müşterilere kişiselleştirilmiş ürünler sunulabilecektir. Gerçek zamanlı raporlar ile tedarik zincirinin performansı daha iyi izlenebildiği gibi süreçlerde yaşanabilecek problemler daha hızlı saptanabilecek ve gerekli önlemler hızlı bir şekilde alınabilecektir. Müşterilerin siparişi vermesi ile ürünü teslim alması arasındaki sürenin kısalması sağlanacaktır. Tedarik zincirindeki üyeler arasındaki bilgi paylaşımı ile birlikte üretim planlama aşamasında yaşanan güçlükler minimize edilebilecek , daha gerçek zamanlı planlar hazırlanabildiği gibi, planlardaki değişimlere de daha hzılı tepki gösterilebilecektir. 

Tedarik zincirlerinin dijitalleşmesi ile tedarik süreleri azaltılabilecek ve tedarik zinciri üyeleri arasında siparişler daha gerçekçi verilere dayanacaktır. Siparişlerin planlanmasının, sipariş verme sürecinin, filo yönetiminin, stok kontrolünün ve taşıma rota planlamasının bulut tabanlı hizmet ile gerçekleştirilmesi; tedarik zincirinin görselliğini artırmakta, hızlı kararların alınmasını sağlamakta ve maliyetlerin düşürülmesinde çok önemli fırsatlar sunmaktadır.
Dijital verinin toplanması, işlenmesi ve analizi ile birlikte daha doğru tahminler ve kararlar gerçekleştirilebilecektir. Tedarik zincirlerinin dijitalleşmesi ile birlikte gelen veriler ve bu verilerin analizi ile birlikte tedarik zinciri problemlerinin modellenmesi ve optimum çözümlerin bulunması mümkün olabilecektir. Tedarik zincirinin görselliği ile birlikte hangi noktada ne kadar stok olduğu takip edilebilecek, düşük stok miktarları ile yüksek hizmet düzeylerinin sağlanması mümkün olacak. Hem stok maliyetleri azaltılabilecek hem de müşterilerin talepleri etkin bir biçimde karşılanabilecektir.





117 kez görüntülendi. 10.07.2017  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön