• 23 Mart 2025 / Pazar 17:30
Serkan Özgöz

Serkan Özgöz

Genel Müdür

Serkan ÖZGÖZ 1994-2001 yılları arasında bilişim projelerinde yazılımcı , proje danışmanı ve proje lideri olarak görev almıştır. KOBİ’lerde bilgi yönetimi, bilişim projeleri, bilgi sistemi organizasyonları , MRP-ERP projeleri seçim, uygulama sürdürme konularında danışmanlık faaliyetlerine devam eden ÖZGÖZ , işletme bilgi sistemlerine yönelik çalışmaları ile farklı sektörler için işletmedeki tüm operasyonlar ile ilgili uygulamaya dayalı bilgi sahibidir. Şirketlerde verimliliğin bilgi yönetimi yoluyla sağlanması ve sürdürülmesi konusunda yönetim danışmanlığı hizmetleri veren ÖZGÖZ , birçok endüstri şirketinde Kurumsal yönetim, stratejik yönetim uygulamaları , ERP Projeleri , BI ve İş Zekası alanlarında yönetim danışmanlığı faaliyetlerini sürdürmektedir. 2018 yılından bu yana kalıpçılık sektörüne odaklı iş ve proje yönetimi yazılımları geliştiren REGISTA ürününün genel koordinatörlüğünü sürdürmektedir. ( www.regista.com.tr ) Geçmişte birçok sosyal organizasyonda çeşitli görevlerde bulunan ÖZGÖZ halen, Yönetim Danışmanlığı Derneği (İstanbul) ve BALKANTÜRKSİAD (Bursa) üyesidir. Geçmişte yerel yayınlarda bilgi yönetimi ve ekonomi yazıları yazan ÖZGÖZ , serkanozgoz.com üzerinde yaşama dair yazılar yazmaktadır.

Serkan Özgöz

Genel Müdür

Son Yazıları

ERP Projelerinin 40 Yılı

-attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değdi mi?-

İş yaşamında 30. yılım.
21 yıldır kendi şirketimde endüstri şirketleri için danışmanlık hizmeti üretiyorum. Odağım "ERP Projeleri ve yönetim bilgi sistemleri"

Bugüne kadar birçok şirketin yarıda kalmış verimsiz ERP projesine dahil oldum. Şirketlerin bu konuda doğru seçim yapmaları için projeler ürettim , seçimlerinde liderlik ettim.

Hadi gelin geçtiğimiz 40 yıla birlikte bakalım.

1-80'LER
1992 yılında Bilgisayar Programcılığında okurken bize zorla "tek düzen hesap planı" eğitimi verdiler. Gerekçe sağlamdı. "Devlet yeni bir muhasebe düzenine geçiyor. O yazılımları siz yazacaksınız."

Halbuki 1984 yılında LOGO ve LİNK çoktan yola çıkmış , 1987'de ETA, 1988'de ise MİKRO kurulmuştu.

Türk yazılım şirketlerinin odağı Finans ve Muhasebe idi. İlk noktayı oraya koydular ve daire o noktadan dışarıya doğru büyümeye başladı.

Aslında 5 eski IBM çalışanı tarafından Almanya'da kurulan SAP'de aynı şeyi 1973'te SAP/R1 ile yapmış , 1982'de SAP/R2 ile fonksiyonları arasına Üretim Planlama ve Satış Dağıtımı çoktan eklemişti.

✅ Aklımızda Tutalım : SAP'nin 1980'lerdeki Vaadi :
"İş süreçlerinin entegrasyonu ve veri tutarlılığı."

2-90'LAR

Türk yazılımcıları geç başladıkları bu yarışta hızla koşmaya başladılar. Bence en hızlı koşanlardan biri LOGO idi. Önce Logo Modüler Sistem - LMS , sonra işi muhasebeden çıkarıp tüm süreçlere yayan ( üretim ve planlama fonksiyonlarına sahip ) LOGO GOLD.

1990 yılında dünya IFS Application ile tanışmıştı.
SAP 1992'te R3 ile Türkiye'de büyük şirketlerde (ilki Mercedes olabilir) boy göstermeye başlamıştı.
1994 yılında Coşkunöz ilk SAP projesine başlamış , ardından ÇEMTAŞ Avalon (sonradan IFS olacak) projesine start vermişti.

1998 yılında da Microsoft ERP pazarından uzak kalamayacağını anlayarak sektöre Microsoft Dynamics AX - AXAPTA ile girmişti.

✅ Aklımızda Tutalım : SAP'nin 1990'lardaki Vaadi :
"Büyük ölçekli işletmelere yönelik kapsamlı ERP çözümü."

3- YENİ MILLENIUM ÇAĞI - 2000'LER

2000'ler az sayıda ( 1000'den azdır sanırım ) ama çok büyük SAP müşterileri , çok sayıda ( sanırım o yıllarda 200K+ ulaşmıştır ) küçük müşteride yerli yazılımlar ve emekleyen IFS ve AXAPTA ile başladı.

3 harfli yabancıların giderek çok daha fazla proje ( ölçekte daha küçük müşterilere saldırdığı ) yaptığı , yerlilerin ise artan yapabilirlikleri ve Türk kültürüne uygun yapıları ile yabancıların canını sıktıkları bir on yıl.

2002'de Axapta 3.0 , 2006'da AX 4.0 duyuruldu. 2008'de IFS Applications 7.5 müşteriler ile buluştu. IFS Türkiye kuruldu. Microsoft iş ortaklarını İstanbul'da toplayarak aslında önemli olanın proje metodolojisi olduğunu anlatmaya başladı.

Çünkü ERP projesi PAHALI , ZOR ve BİTMEYEN PROJELER olarak anılıyordu.

Bu işin bir kolayı olmalıydı. Özelleştirmeler çok maliyetliydi ve proje sürelerini çok uzatıyordu.

Artan rekabetle birlikte ERP pazarı "Anahtar teslim proje" ile tanışıyordu.

✅ Aklımızda Tutalım : SAP'nin 2000'lerdeki Vaadi :
"Esnek ve genişletilebilir ERP yapısı, kullanıcı dostu arayüz.."

4-2010 - GÜNÜMÜZ

Ayakları yere basan ve başarılı IFS Projeleri , ne yaptığını bilen ve yeterince tecrübe kazanmış LOGO/NETSİS ekipleri , sektörel çözümlerde uzmanlaşmış daha kısa sürede proje yapabilen SAP ve AXAPTA ekipleri.

SAP S/4HANA , LOGO TIGER, Dynamics 365 , IFS Applications 10.
Tüm sektör buluta koşuyor.

✅ Aklımızda Tutalım : SAP'nin 2020'lerdeki Vaadi :
"Düşük toplam sahip olma maliyeti (TCO), hızlı implementasyon, çeviklik ve esneklik."

5-SONUÇ :

ERP projeleri verimlilik artışı, maliyetlerde azalma, karar verme süreçlerinde etkinlik vaat ediyorlar. Dünyada başarı oranları maks %50 gösteriliyor. ERP projelerinin %40'ı bütçesini , %45'i planlanan süreyi aşıyor. Ama en önemli sonuç : Alternatifleri yok.

Başarısızlık ERP yazılımlarının mı yoksa şirketlerdeki iş kültürü , turnover , strateji problemleri , ekonomik türbülanslar , ölçek problemleri mi? Bu sorular da başka bir yazının konusu olsun.

Önemli :
♻️ Bu içeriği Linkedin’de paylaşarak siz de "işletmelerde kurumsal yönetim gelişimine " destek olabilirsiniz.
???????? Linkedin İle Bağlantıda kalalım : https://l24.im/yxHDp





205 kez görüntülendi. 17.10.2024  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön