• 29 Mart 2024 / Cuma 13:24
Prof. Dr.İsmet Barutçugil

Prof. Dr.İsmet Barutçugil

Prof. Dr. İsmet Barutçugil İ.Ü. İktisat Fakültesinden mezun oldu. Doktora sonrası akademik kariyerine doçent ve profesör olarak Uludağ ve İstanbul üniversitelerinde devam etti.  İşletme yönetimi alanında çalıştı. Yıldız, Marmara ve Yeditepe Üniversitelerinde dersler verdi. İngiltere ve ABD’de çeşitli üniversitelerde bulundu. Halen RCBA bünyesinde danışmanlık ve koçluk hizmetleri veren Prof. Dr. Barutçugil’in bugüne kadar 25 kitabı ve 150 kadar makalesi yayınlanmıştır. Başlıca kitapları arasında; Performans Yönetimi, Bilgi Yönetimi, Duyguların Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Yöneticinin Yönetimi, Satış Yönetimi, ARGE Yönetimi, Proje Yönetimi, Farklılıkların Yönetimi, Kültürler Arası Yönetim, Stratejik Yönetim ve Liderlik bulunmaktadır.

Prof. Dr.İsmet Barutçugil

Son Yazıları

Yapısal Değişim Süreci

ERP, bir organizasyonun tüm süreçlerinin ve fonksiyonlarının bütünleştirilmesi ve aralarındaki ilişkilerin bir bütün olarak etkili bir şekilde yönetilmesini sağlar. İşletme operasyonlarının bütüncül görünümünü tek bir bilgi teknolojisi mimarisi içinde sunarak şirketin verimliliğini, sistemlerin ve süreçlerin etkinliğini, kurumsallaşmasını, kârlılığını ve büyümesini destekler. 

Birçok firma için ERP, büyük olasılıkla, o güne kadar ele alınan en büyük yönetim projesi olmaktadır. Bu proje, onlar için büyük potansiyel faydalar sunarken aynı zamanda önemli riskleri de içermektedir. Faydaları en üst düzeye çıkarmak ve olası risklerden korunmak için, ERP yaşam döngüsünün bütünleşik bilgi yönetimi anlayışıyla hayata geçirilmesi ve yönetilmesi büyük önem taşır. 

ERP yaşam döngüsü boyunca yazılım firmaları, uygulama ortakları, danışmanlar ve müşteriler arasındaki bilgi yönetimi anlayışına dayalı stratejik ortaklık, uygulamanın başarısını önemli ölçüde artıracak ve pazarın büyümesini destekleyecektir. Bu amaçla, alternatif sorumluluk ve rol paylaşımı senaryoları ortaya konulmalı, geniş bir sistem mimarisiyle ERP projesinin tüm tarafları arasındaki ortaklık anlayışının geliştirilmesi sağlanmalıdır. 

ERP projeleri, çoğu zaman diğer sistemsel değişikliklerden çok daha fazla yapısal değişim gerektirir. Bu projelerde, firmalar genellikle iş süreçlerini, organizasyonlarını ve hatta işletme stratejilerini değiştirmek ihtiyacını duyarlar. Ne yazık ki birçok firma, ERP uygulamasının önemini ve etkisinin büyüklüğünü tam olarak kavrayamamakta, gereken özeni göstermemektedir. 

Özensizliğin yanı sıra hızla değişen teknolojiye ve yönetim felsefesine uyum sağlanamaması ve yetenekli bilgi insanlarının etkili yönetilememesi, uygulamada gecikmelere ve önemli maliyet artışlarına yol açmaktadır. Sonuçta çoğu firma projenin uygulama ve sonrasındaki uyarlama ve geliştirme aşamalarında sıkıntılar yaşamaktadır.  Bu firmalar, projeyi sürekli değişen çevreye ve ihtiyaçlara uyumlaştırmak ve yeni versiyonların avantajlarından yararlanmak için gerekli tepkiyi verecek sistemleri, yapıyı ve süreçleri oluşturmada da başarısız kalmaktadırlar. 

Bilginin önemini göz ardı ederek çok pahalı hatalar yapmış olan firmalar, artık “ne bildikleri, neyi bilmeleri gerektiği ve bu bilgiyle neler yapabilecekleri” konusunda daha iyi bir anlayışa sahip olabilmek için ciddi bir çaba harcamakta, yoğun bir uğraş vermektedirler. ERP projelerinin daha iyi yönetilmesi konusunda güçlü bir istek bulunmaktadır. Bilgi yönetimine yatırım yaparak çarpıcı kazanımlar elde eden çok sayıda firma örneği bulunmaktadır. Bu firmalar, bilgi kaynaklarını daha iyi kullanmanın yollarını bularak sahip oldukları kurumsal bilgiyle uzun dönemli başarının kaynaklarını daha iyi anlama yönünde önemli bir ilerleme göstermişlerdir. 

Bilgi yaratma, paylaşma ve yönetme alanındaki devrimsel değişimleri birbirleriyle ilişkilendirerek bilgi yönetim sisteminin etkinliğini sağlayacak yeni stratejilerin geliştirilmesi, ERP uygulamasının tüm taraflarının yararına olacaktır. Yazılım firmaları, sistem uygulamasını yönetmenin zor olduğu algısını yıkmak ve müşteri memnuniyetini artırmak durumundadır. Danışmanlık firmaları, uygulamanın kolay ve sorunsuz yürümesini istemekte ve müşteriyle paylaşabilecekleri maliyet tasarrufları sağlamaya çalışmaktadır. Firmaların ve danışmanların ortak amaçlarının başında da ERP pazarını büyütmek gelmektedir. Bunun yolu da maliyetlerin düşürülmesi ve müşteriye saplanan faydaların artırılmasıdır. Bu süreçte, müşterinin etkin işbirliği, yazılım ve danışman firmaların uygulama sürecinde daha fazla bilgiye ulaşmasını ve ERP yaşam döngüsü boyunca müşteriyi daha fazla destekleyebilmelerini sağlayacaktır. Bu nedenle; müşteri, danışman ve tedarikçi arasındaki ilişkileri geliştirecek her iyileştirme ilgili firmaların kârlılığında çok önemli değişiklikler yapacak ve sonuçta ülkenin ekonomik refahını da etkileyecektir.  



483 kez görüntülendi. 14.06.2022  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön