• 23 Eylül 2023 / Cumartesi 16:42

Türkiye'de ERP Pazarı Üzerine Görüşler

“ - ERP Pazarı, dünya genelinde belirli bir kullanım yaygınlığına ulaşmış durumda, Türkiye’de şirketlerdeki ERP kullanımı ise halen beklenen, hayal edilen düzeylerde değil.

Türkiye’de henüz büyük şirketlerin tamamı ERP kullanmıyor, Kobiler ’de kullanım oranı daha düşük ve küçük ölçekliler firmalarda ise nadiren ERP kullanan firmalara rastlayabiliyoruz.

Türkiye’nin dünya ekonomisi ile entegrasyonunun 2000’li yılların başına kadar sınırlı kalması, henüz endüstri topluluğu yolculuğumuzun başlarında olmamız, Türkiye’deki mevcut dış kaynaklı sermayenin azlığı, firmaların Kurumsal İş Çözümlerine kanalize ettikleri finansal kaynaklarının sınırlı olması, ERP sistemlerinin Türkiye’de yaygınlaşmasını yavaşlatmış ve geciktirmiştir.

Bu koşullara rağmen, Yurtiçi ve Yurtdışı kaynaklı olarak, ERP çözümlerinin firmalara sağladığı katkılar ve alınan sonuçların duyulması ile son yıllarda Türkiye’de ERP kullanımının gelişimi hızlanmıştır."

ERP Komitesi Koordinatörü M.Göker SARP

 

" - ERP konusunda bir pazar araştırması yapabilmek için, öncelikle ERP kullanan firmaları sektörel bazda sınıflandırmak, sınıflandırılan firmalarında önceliğinin tespit edilmesi yapılacak işlerin en başında gelmelidir. (hizmet sektöründe öncelik sunulan hizmette ise üretim firmasında öncelik ürünün kalitesi olmalıdır gibi)"

Kocaer Haddecilik İş Geliştirme Sorumlusu Sermet Durmaz

 

" - Biz, ERP konusunda pazar araştırması yapabilmek için önce pazardaki yazılımların sınıflandırmasının doğru olarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. ERP, ticari paket, muhasebe yazılımı, sektöre özgü yazılım, işletmelerin kendi geliştirdikleri yazılımlar, sadece belirli iş süreçlerini kapsayan yazılımlar gibi çok sayıda kavram var kurumsal yazılım pazarında."

IAS Group CEO ve IAS Türkiye Genel Müdürü Behiç Ferhatoğlu

 

" - ERP Üreticilerinin cirosu, özellikle biriken bakım gelirleri sebebiyle net ciro olamıyor. 5 senedir satış yapan firma ile 25 senedir satış yapan firmanın yıllık cirosunda bakım payları elbetteki bir değil. Pazarda, o yıl yapılan yeni proje sayısı da dikkate alınmalı."

Microsoft Dynamics Grup Lideri Arzu Türker

 

"- ERP pazarını net anlayabilmek için öncelikle ERP yazılımı tarifinin doğru yapılması gerekir. Pazarın büyük kısmı tabiidir ki büyük montanlı satışlar teşkil eder. Dolayısıyla, belirli ciroya ulaşmış firmaları örnek havuz (sample) olarak tercih edilip, ERP dağılımı belirlenmesi halinde; pazarın mali açıdan dağılımı gerçeğe yakın sonuçlara ulaştıracaktır."

ABAS Türkiye Genel Müdürü Burhan Oralp

 

" - ERP pazarı her yıl büyüyor. Her yıl birçok işletme ERP yatırımına gidiyor, hâlihazırda ERP kullanan işletmeler ise yatırımlarını arttırıyor. Tüm göstergeler ERP pazarının büyüme trendinin devam edeceğini gösteriyor. Bu resim içerisinde ar-ge yatırımlarını arttıran, ERP yazılımının ötesinde inovatif çözümler sunan ve servis kalite standartlarını yüksek tutan oyuncuların önümüzdeki dönemlerde de pazarın önemli oyuncuları olacağını söyleyebiliriz."

SAP Türkiye Sektör Satış YöneticisiSerdar Aksoy

 

" - Pazar araştırmasında ERP kavramından ziyade EAS yani Enterprise Application Software kavramına odaklanmak gerektiğine inanıyorum. Geçtiğimiz yıllarda “yazılım üreticisi” firmaların rakamlarını ele alarak yapılan pazar araştırmaları ne yazık ki tüm pazarı yansıtamamaktadır."

SAP Türkiye Eski Genel Müdürü (2003 – 2012) Cem Yeker

 

“ - ERP pazar araştırmaları yapılırken sadece üreticinin cirosu değil, aynı zamanda kullanıcı memnuniyeti, yeni müşteri sayısı ve müşteri bağlılığı gibi kriterler de dikkate alınmalı.”

Microsoft Dynamics Ürün Müdürü Mesut Mert

 

" - Genişleyen bu pazarın ölçümlenmesi ve pazar paylarının ortaya çıkması konusunda hem yerli ve yabancı ERP üreticileri hem de araştırma şirketlerinin farklı metodolojilere göre yorumları mevcuttur. Dolayısıyla öncelikli ihtiyaç ERP kavramının tanımlanması ve paralel olarak ERP yazılımları arasında bağımsız otoritelerce sınıflandırmaların yapılması gerekmektedir."

Netsis Kurumsal Çözüm Ortağı - Dengenet Proje ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Özgür Doğan

 



1771 kez görüntülendi. 06.17.2019  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön