Yeni ERP Geçişi Yapan Elatek Kauçuk'un Kalite Müdürü Atilla Özdemir İle ERP Geçiş Süreci Hakkında Konuştuk.
2 yıldır ELATEK Kauçuk Firmasında Kalite Müdürü olarak çalışmaktayım. Genel olarak 12 yıldır Otomotiv sektörüne kauçuk ürünler üreten farklı firmalarda Kalite Bölümünde görev aldım. Şimdiye kadar herhangi bir ERP geçiş tecrübem olmadı. Fakat genel olarak çalıştığım firmalarda farklı disiplinlerdeki bölümlerle ortak projelerde görev aldım, bu projeleri yönettim. Şimdiye kadar ki en büyük projem kesinlikle ERP Projesiydi. ERP geçişinde en önemli konunun Algı Yönetimi olduğunu düşünmekteyim. Bu geçiş tecrübemde de bunu doğru yaptığımı düşünüyorum ve başarılı bir geçişin anahtarının da bu olduğuna inanmaktayım. Kalite Bölümünde olduğum için, tüm süreçlere genel olarak hakimdim ve süreç sahipleri ile sürekli iletişim halindeydim. Bunun bana sağladığı avantajları, bu projede kullanma fırsatım oldu. Kişilik olarak sorunların geçici değil de, sistemsel olarak çözülmesi gerektiğine inanmaktayım.
ELATEK olarak dünyanın sayılı OEM firmalarına Tier-1 ve Tier-2 olarak parça üretmekteyiz. Ana ürün grubumuz akışkan sistemlerde kauçuk ve plastik parçalar üretmektir. Firmanın 3. ERP yazılımına geçiş yapmış bulunmaktayız. Otomotiv disipline ile Müşteri İsteklerini ön planda tutan ELATEK, ERP geçişinde de tüm kaynaklarını sağlayarak ve Üst Yönetim desteği ile ERP geçişini başarıyla tamamlamıştır. Canlı geçişinin ilk günü itibarı ile majör bir problem yaşamadan, Müşterilerimize standart sevkiyat süreçlerimizi devam etmiş bulunmaktayız. Canlı geçişi sonrası fazlara ayırdığımız diğer modülleri de belirlenen plan dahilinde devreye alacağız.
En önemli problemimiz; eski ERP sistemimizde teknik desteğin Türkiye tarafında istenilen seviyede olmaması ve yazılımın mevcut sistemimize adaptasyonundaki problemlerden dolayı birden fazla butik yazılım ile çalışmak zorunda olmamız.
Öncelikle bunu fırsat olarak görüp, süreçlerimizi tekrar gözden geçirmek, yalınlaştırmak ve iyileştirmeyi hedefledik. Sistem dışında fiziki uygulamalarımızı da manuel operasyonlardan kurtarıp, sistematik hale getirerek insana bağımlılığı düşürmeyi amaçladık. Butik olarak hazırlanan birden fazla yazılımı devre dışı bırakarak, minimum sayıda program ile süreçlerimizi devam ettirmek.
Öncelikle konu hakkında özel danışmanlık desteği aldık. Doğru ERP ’yi, ihtiyaçlarımıza en iyi yanıt verebilecek ve gelecekte muhtemel taleplerimize uygun olacak şekilde seçtik. Seçim sırasında gerekli benchmarking çalışmaları ile referanslar ve yaşanılan tecrübeleri de göz önüne alarak değerlendirdik. Projeyi, doğru bir şekilde yönetebilmek adına, Proje Yönetimi eğitimi aldım. Swot ve risk analizleri yaparak, her ihtimali değerlendirdik. Kick-Off toplantısı ile ilgili herkese Projeyi, Proje Yöneticisini, yetkilerini ve beklentilerimizi belirttik. Proje ekibinin belirlenmesinde ilgili kriterlere göre seçimler yaparak, Proje ekibini belirledik. Danışmanımızla birlikte süreç sahipleri ile Analiz toplantıları yapıldı. Mevcut süreçlerini, iyileştirmeye açık konuları, talepleri ve beklentilerini öğrendik. Bu girdileri değerlendirerek, Projenin bütçe ve planını detaylandırdık.
Genel olarak projemiz 10 ay sürdü. İlk 4 ay kendi içimizde yapılan Analizler ve bazı ana veri hazırlıkları yapıldı. 6 ay süresinde de ERP Danışmanları ile birlikte projeyi canlıya geçirme çalışmaları yapıldı.
Bununla birlikte Üretimden Veri toplama sistemini de farklı bir firma ile devreye aldık.
ERP geçişin yapacak olan firmalara önerilerim: Doğru ERP firması haricinde, ERP danışmanlarının doğru seçilmesi. Bu konuda önceki projelerinde çalışılan firmalardan geri dönüş alınabilir, referanslar dikkate alınabilir.
Hiçbir süreçte tek anahtar kullanıcı ile gidilmemesi, her zaman yedek kullanıcının da görüşmelerde yer almasının sağlanması.
Üst Yönetim ile süreç başında her koşulda ve her durumda alacağınız kararlarda arkanızda durmalarının teminatının alınması, diğer süreç sahiplerine de bu konuda taviz vermemeleri. Bu konu hakkında yazılı olarak anlaşma sağlanması.
Daha önce geçiş tecrübeniz yok ise; doğru Danışman ile geçiş konusunda destek alınması.
Bütçenin oluşturulması sırasında, öngörülmeyen çalışmalar için de bütçede esnekliğinizin olması.
Geçiş öncesi max sayıda toplu çevrimlerin yapılması (yapılacak bu simülasyon ile canlı geçişinde min problem yaşanacaktır)
Proje ekibinin ödüllendirme sisteminin, proje başlangıcından önce netleştirilmesi ve ilgili kişilere bildirilmesi.
Düzenli aralıklarla Sponsorlar (Üst Yönetim) ve Proje Yöneticisi toplantılarının yapılması.
Herhangi bir farklı yazılım ile entegrasyon çalışmaları var ise, kesinlikle başlamadan önce her iki tarafı da bir araya getirmek ve süreci netleştirmek.