• 30 Haziran 2026 / Salı 23:17

 

PRODA’dan Yapay Zekâ Çağında Yeni Nesil Kurumsal Dönüşüm Yaklaşımı

Kurumsal dönüşüm ve iş uygulamaları alanında faaliyet gösteren Proda, basın buluşmasında, şirketlerin dijitalleşme yolculuğunda değişen ihtiyaçlarına yönelik yeni yaklaşımını paylaştı.

Erkan Ahtagil: “Farkı yaratan kullanılan yazılım değil, teknolojiden üretilen değer olacak”

Dijital dönüşüm artık yalnızca yeni sistemler kurmak veya mevcut süreçleri dijital ortama taşımaktan ibaret değil. Yapay zekânın iş dünyasında daha fazla yer almaya başladığı yeni dönemde kurumların başarısını; süreç olgunluğu, veri kalitesi ve teknolojiyi iş sonuçlarına dönüştürme becerisi belirleyecek.

Kurumsal iş uygulamaları ve dijital dönüşüm alanında faaliyet gösteren PRODA, düzenlediği basın toplantısında şirketlerin yapay zekâ çağına hazırlanması için geliştirdiği yeni nesil kurumsal dönüşüm yaklaşımını paylaştı.

2008 yılından bu yana ERP, iş zekâsı ve kurumsal teknoloji projelerinde yer alan PRODA, yeni dönemde şirketlerin ihtiyaçlarını ERP + BI + AI bütünlüğünde değerlendiriyor.

ERP’den yapay zekâ destekli karar süreçlerine

Şirketlerde uzun yıllardır operasyonların merkezinde yer alan ERP sistemleri, bugün artık yalnızca süreçleri yöneten platformlar olmaktan çıkıyor. Doğru yapılandırılmış ERP sistemleri; güvenilir veri altyapısı oluşturarak iş zekâsı ve yapay zekâ uygulamalarının temelini oluşturuyor.

PRODA’nın yaklaşımında;

  • ERP, süreçlerin ve operasyonel verinin merkezi,

  • BI (İş Zekâsı), veriyi anlamlandıran ve yönetilebilir hale getiren katman,

  • AI (Yapay Zekâ) ise bu veriden yeni içgörüler ve karar desteği üreten yapı

olarak konumlanıyor.

Bu bütünleşik yapı sayesinde şirketler yalnızca geçmiş performansı raporlayan organizasyonlardan, geleceğe yönelik daha hızlı ve güçlü kararlar alabilen yapılara dönüşebiliyor.

“Teknoloji yatırımı tek başına yeterli değil”

PRODA Kurucu Ortağı Erkan Ahtagil, dijital dönüşüm anlayışının önemli bir değişimden geçtiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Uzun yıllar şirketler dijitalleşmeyi daha çok yazılım yatırımları üzerinden değerlendirdi. Bugün geldiğimiz noktada ise tek başına teknoloji yatırımı yeterli değil. Önemli olan süreçlerini bilen, verisini doğru yöneten ve değişime uyum sağlayabilen kurumlar oluşturmak. Önümüzdeki dönemde farkı yaratan hangi sistemlerin kullanıldığı değil, bu sistemlerden nasıl değer üretildiği olacak.”

Ahtagil, PRODA’nın bugüne kadar edindiği proje deneyimiyle kurumlara sadece teknoloji kurulumu değil, sürdürülebilir dönüşüm bakış açısı kazandırmayı hedeflediğini belirtti.

Behiç Ferhatoğlu: “Daha fazla veri, daha iyi yönetim anlamına gelmiyor”

PRODA CEO’su ve Ortağı Behiç Ferhatoğlu ise yapay zekâ döneminde veri yönetiminin kritik önem taşıdığına dikkat çekti:

“Bugün şirketlerin sahip olduğu veri miktarı her geçen gün artıyor. Ancak daha fazla veri, tek başına daha iyi yönetim anlamına gelmiyor. Verinin güvenilir olması, doğru analiz edilmesi ve karar süreçlerine katkı sağlaması gerekiyor.”

Ferhatoğlu, ERP, BI ve AI teknolojilerinin birlikte ele alınmasıyla şirketlerin daha çevik ve veri odaklı yapılara dönüşebileceğini ifade etti.

400’den fazla proje deneyimiyle yeni dönem odağı: Netlik, Güven ve Yapay Zekâ

Bugün dört ofiste, 50 kişilik uzman ekibiyle faaliyet gösteren PRODA; bugüne kadar 400’den fazla müşterinin dönüşüm projelerinde yer aldı ve 30’dan fazla sektörde deneyim kazandı.

ERP alanında Trophy ERP ve SAP S/4HANA Cloud Public Edition, iş zekâsı tarafında Microsoft Power BI, yapay zekâ alanında ise SkyStudio AI çözümleriyle hizmet veren PRODA; kurumların süreç yönetimi, veri analitiği ve yapay zekâ destekli iş uygulamalarına odaklanıyor.

Yeni dönem stratejisini “Netlik, Güven ve Yapay Zekâ” kavramları üzerine oluşturan PRODA, şirketlerin yalnızca dijitalleşmesini değil; güvenilir veriyle çalışan, hızlı karar alabilen ve yapay zekâ çağının rekabet koşullarına hazır organizasyonlara dönüşmesini hedefliyor.

PRODA, önümüzdeki dönemde yapay zekâ kullanım alanlarını yaygınlaştırmanın yanında Avrupa pazarındaki büyüme hedefleri kapsamında özellikle Finlandiya ve Estonya merkezli fırsatları da değerlendirmeyi planlıyor.



137 kez görüntülendi. 24.06.2026  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön