Bir marka olabilmek için kaç yıl, kaç yol, kaç strateji, kaç fikir ve ne büyüklükte bütçe hacmine ihtiyaç var?
Bunca kaç’ları aşmış, çalışan bir kitleye sahip markanın üzerine kocaman bir ‘X’ çekmek içinse ne ebatta bir çılgın beyne sahip olmak gerekir?
Evet evet anlaşıldığı üzere Elon Musk’dan bahsediyorum:)
Dünyada birçok markalaşma uzmanının da dediği gibi bu akılcı bir risk değil elbette.
Amerika’nın büyük medya ve yayıncılık şirketi Forrester Research Başkan Yardımcısı Mike Proulx ‘un da deği gibi;
“Markaların bir lisana yerleşip hatta fiil haline gelmesi adeta ‘kutsal kase’ye’ dönüşmesi demek.
Twitlemek fiili artık hemen her dile yerleşti. Bu, markanın popüler kültürünün bir parçası haline geldiğini gösteriyor.
Elon Musk, Twitter’dan 15 yıllık marka değerini sildi ve şimdi sıfırdan başlıyor.
Bay Musk, Twitter kullanıcılarının gazabını bile göze aldı.
‘Kutsal Kase’yi’ kırıyor ve büyük bir kumar oynuyor.”
Tamamen katılıyorum yukarıdaki paragrafa, bir markayı tek kalemde yok etmek oldukça çılgınca ve zor bir görevdir.
Bir markanın imajı ve itibarı, yıllar süren çaba ve yatırımlar sonucu oluşur.
Hatalı bir karar, etik dışı bir davranış, skandal ya da büyük bir ürün hatası gibi ciddi problemler dışında, hızlı bir şekilde bir markayı tamamen yok etmek oldukça zor ve neredeyse imkansızdır.
Markalaşma süreci, her şirket ve sektör için farklılık gösterebilir, ancak genel olarak marka oluşturmak için ihtiyaç duyulan zaman, çaba ve bütçe faktörleri şunlardır:
- Zaman: Bir markanın oluşumu, yıllar sürebilir. İyi bir markanın oluşturulması için sürekli bir çaba ve özveri gereklidir. Markanın güvenilir ve tanınan bir konuma gelmesi zaman alır.
- Yol: Markalaşma yolculuğu, ürün veya hizmetlerin belirlenmesinden, hedef kitlenin tanımlanmasına, pazarlama stratejilerinin oluşturulmasından, müşteri ilişkilerinin geliştirilmesine kadar bir dizi adımı içerir.
- Strateji ve Fikirler: İyi bir marka, güçlü stratejiler ve benzersiz fikirler üzerine inşa edilir. Ürün veya hizmetlerin rekabetçi avantajlarının vurgulanması ve farklılaştırıcı özelliklerin sunulması önemlidir.
- Bütçe: Markalaşma için gerekli bütçe, şirketin büyüklüğüne, hedef pazarın büyüklüğüne ve pazarlama stratejilerine bağlı olarak değişir. Marka bilinirliğini artırmak için reklam, pazarlama etkinlikleri ve dijital stratejilere yatırım yapmak gerekebilir.
Marka oluşturma sürecinde başarı, iyi bir liderlik, yaratıcılık, müşteri odaklılık, piyasa ihtiyaçlarını doğru analiz etme ve hızlı adapte olma yeteneği ile ilişkilidir.
Peki bununla birlikte bırakın markayı yok etmeyi imajını zedelemek için…..kötü yönetilmesi veya ciddi bir kriz durumu yaşaması, markanın imajını ve itibarını büyük ölçüde zedeleyecek unsurlar olursa ve yine artı olarak… markaların güvenilirlik, etik değerler, müşteri memnuniyeti ve kalite odaklılık gibi unsurlara dikkat etmemeleri ve sürekli olarak marka değerini düşürecek bir çaba göstermeleri gerekmektedir.
Bir marka oluşturmak ne kadar zor ise, yok etmek de bilinenin aksine o kadar zordur.
Elon Musk, cesareti ve yaptığı yenilikçi işlerle popüler medyaya yerleşti.
Ancak fazlaca düşünülmeden aldığı görülen son aksiyonu ile dünyaya bir numara olarak yerleşmiş dijital bir markayı yok etti.
Bakalım bu bilinçsiz, çılgın riskleriyle X’i ne zaman kitlelerin ağzına yerleştirmeyi başaracak…bana sorarsanız çok zor olacak çünkü markalaşmak her zaman akılcı riskleri, sürekli dikkat ve çabayı gerektiren bir süreçtir.
?>