• 19 Nisan 2024 / Cuma 21:43

ERP’ye Geçmeden Önce Kurumsal Mimarinizi Analiz Edin!

ERP’ye Geçmeden Önce Kurumsal Mimarinizi Analiz Edin!
İşletmeleri kurumsal mimari analizi yapmaya zorlayan, “rekabet, büyüme ve şirket birleşmesi” gibi birçok neden vardır. Kulağa sadece büyük şirketlerin ihtiyaç duyacağı bir şey gibi gelse de gerçek şu ki, tüm kuruluşlar kendilerini mümkün olan en kısa sürede doğru yola koymaktan önemli faydalar elde edebilir. Örneğin, süreçlerdeki boşluklar ve kaçırılan otomasyon fırsatları, büyük ve köklü işletmelerde olduğu kadar, daha küçük ve daha yeni şirketlerde de ortaya çıkabilir. Kurumsal mimari incelemeleri herhangi bir işletme boyutuna göre ölçeklendirilebilir ve genellikle büyük işletmelerin iç kaynaklarına sahip olmayan küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) kapsamlı bir incelemeden en iyi şekilde yararlanabilir.

Kurumsal Mimari Analizi Yapmak için 7 Önemli Neden
1. Rekabet
—kurumsal mimariye yönelik iyi düşünülmüş bir yaklaşıma sahip şirketlerin, süreçlerini ve sistemlerini gözden geçirmeyen emsallerinden daha iyi performans göstermeleri olasıdır.
2. Birleşmeler—iki şirket birleştiğinde, daha önce ayrı olan süreçleri ve sistemleri, uyumlu bir birlik oluşturmak için değerlendirilmelidir.
3. Büyüme—başarılı büyüme, iş faaliyetlerindeki artışı tam olarak destekleyen kurumsal sistemlerde ve iş süreçlerinde bir ayarlama gerektirir.
4. Eskimiş Sistemler—sistemlerini ve süreçlerini yıllardır değerlendirmeyen şirketler, genellikle sistemlerinin yeniliklere ayak uyduramadığını anlayacaklardır.
5. Fonksiyonel Boşlukları Kapatmak—bir kurumsal mimari incelemesi, iş süreçlerindeki ve bu süreçleri destekleyen yazılım sistemlerindeki boşlukları ortaya çıkaracaktır.
6. Gelişmiş İş Süreçleri—hedefler, iş süreçleri aracılığıyla gerçekleştirilir ve kurumsal mimari incelemesi, en uygun yazılım sistemleri aracılığıyla iyileştirilmiş süreçlerin etkinleştirilmesine yardımcı olur.
7. Otomasyonun Uygulanması— İş süreçlerinin otomasyonu, daha karmaşık görevlerin otomasyonunu sağlamayı vaat eden yaklaşan bir yapay zekâ patlamasıyla büyümeye devam edecek.

Bazı şirketler, bozuk süreçler, büyüme veya bir birleşme nedeniyle kurumsal mimari incelemesine açıkça ihtiyaç duyarlar. Diğer yandan, yıllar içinde süreçlerini ve sistemlerini gözden geçirmemiş olan şirketler, kurumsal yazılım sistemlerindeki potansiyel iyileştirmelerden ve son yeniliklerden haberdar olmayabilirler.

Kurumsal Mimari Analizi Nasıl Yapılır
Kurumsal mimari, genellikle işletmenizin operasyonları yürütmek için kullandığı sistem ve süreçlerin toplamı olarak kabul edilir. Bu nedenle TEC, kurumsal mimari incelemesine hem yazılım sistemleri hem de iş süreçleri açısından yaklaşır. Spesifik olarak, TEC'in tarafsız danışmanları, kurumsal yazılım sistemlerinin operasyonları yönlendiren iş süreçlerini nasıl desteklediğine ve bu sistem ve süreçlerin bir kuruluşun benzersiz stratejik hedefleriyle ne kadar uyumlu olduğuna bakar.

IT Master Plan (BT ana planı) terimi bazen benzer bir süreci tanımlamak için kullanılır, ancak bu terim “BT altyapısına” yaptığı vurguda yanıltıcı olabilir. Bir şirketin donanım ve yazılım sistemlerini, süreçlerine ve hedeflerine eşit derecede önem vermeden değerlendirmek, kuruluşun başarıya giden yolunu optimize etmeyen yanlış kararlara yol açabilir.


 
Kurumsal mimari incelemesi, iş süreçlerinizin ve BT sistemlerinizin mevcut durumunu ortaya çıkarır. Bunlardan bazıları mevcut ve gelecekteki hedefleriniz için zaten uygun olacak ve bazılarının yeniden düşünülmesi, ayarlanması veya değiştirilmesi gerekecek. İnceleme tamamlandıktan sonra, şirketiniz, “şirketinizin vizyonunu destekleyen ve iş hedefleriniz ve stratejik hedeflerinizle uyumlu olan” optimal bir kurumsal mimari oluşturmanın yolunu bulacaktır.

Kurumsal Mimari Analizinin Sonuçları
Kurumsal mimari analizi kuruluşunuzun ideal durumuna yönelik bir yol haritası içerir. İyi bir kurumsal mimari analizi, aşağıdaki üçlü hedefi gerçekleştirecektir:
 
1. Hedeflerin, Süreçlerin ve Sistemlerin Tam Olarak Anlaşılması
Beklemeniz gereken ilk çıktılardan biri, mevcut kurumsal mimarinizin eksiksiz bir taslak planıdır. Bu, temel iş süreçlerini destekleyen “hedefleri, yüksek seviyede süreçleri ve yazılım sistemlerini” içermelidir. Ek olarak, taslak plan bu üç öğenin birbiriyle olan etkileşime ortaya çıkaracaktır.

2. İşletmeniz için Optimal Kurumsal Mimari
Kurumsal mimarinizin taslak planı, şirketinizin çalışma şekline ilişkin derinlemesine ve bütünsel bir görünüm sağlar. Mevcut ekosisteminizi anlamak, iş süreci kapsamındaki boşluklar, güncellenmesi gereken yazılım sistemleri ve en yüksek öncelikli hedeflerinizi gerçekleştirme yolunda önemli değişiklikler dahil olmak üzere potansiyel iyileştirme alanlarını ortaya çıkarır. Bu size işiniz için en uygun kurumsal mimari planını önerir.

3. Mevcut Durumdan (As-Is) Hedef Kurumsal Mimariye Kadar Yol Haritası
Kurumsal mimari analizi, hedef kurumsal mimari oluşturulduktan sonra, mevcut durumdan hedeflenen mimariye giden bir yol haritası sunacaktır. Bu, hedeflenen mimaride, ana hatlarıyla belirtilen en uygun süreçlere, hedeflere ve yazılım sistemlerine doğru işinizi ilerletmeyle ilgili tüm adımları gösterecektir.

Kurumsal mimariniz hakkında görüşmek için TEC’in profesyonel uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.





776 kez görüntülendi. 10.03.2022  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön