Dünyada 90’lı yıllarda üretim planlama sistemlerini desteklemek amacıyla ortaya çıkan ERP uygulamaları, zaman içerisinde sadece şirket operasyonlarının yönetildiği entegre bir uygulama yazılımı olmaktan çıkarak, bugün kurumların ürettikleri tüm değer zinciri ile etkin iletişim kurabilen bir sistem haline geldi.
Türkiye’nin dünya ekonomisi ile entegrasyonunun 2000’li yılların başına kadar sınırlı kalması, henüz endüstri topluluğu yolculuğumuzun başlarında olmamız, Türkiye’deki mevcut dış kaynaklı sermayenin azlığı, firmaların Kurumsal İş Çözümlerine kanalize ettikleri finansal kaynaklarının sınırlı olması, ERP sistemlerinin Türkiye’de yaygınlaşmasını yavaşlatmış ve geciktirmiştir.
Türkiye ERP pazarı fiyata karşı çok duyarlı ve ERP sistemlerini yalnızca bir yazılım olarak değerlendiriliyor.
ERP sistemleri firmalara, operasyonel etkinlik ve daha iyi karar verebilme, bilgiye hızlı erişim gibi getirileri sağlayarak, şirketin rekabetçi olması için fırsat sunan projelerdendir. Dünyadaki değişime karşın kendi içinde yenilenme fırsatı bulamayan firmalar için ERP projeleri bulunmaz bir fırsattır. Bu yüzden ERP sistemlerini yalnızca bir yazılım olarak değerlendirip, sunduğu stratejik önemi gözden kaçırmamak gerekir.
ERP Sistemleri, kaynaklarınızı planlamanızı, verimli kullanılmasını, maliyetlerinizi takip etmenizi, değişen koşullara hızlı tepki verebilmenizi, kalite izlenebilirliğinizi sağlamanızı, etkin ve hızlı karar verebilmenizi sağlayan yönetim sistemleridir. “Her değişim getiren proje gibi ERP projeleri de dirençle karşılaşır. ERP projesinde bu direncin kırılması için üst yönetimin tam desteğini alan proje yöneticisi ile birlikte bizzat çalışmak üzere firmanın süreç sahibi yöneticileri de proje ekibinde yer almalıdır.”
Kurumlar, süreçlerine uygun kapsamda ERP seçmeye özen göstermeliler.
İşletme süreçlerine uygun kapsamda, kullanımı basit, esnek, geliştirmeye açık, farklı ortamlardan kolay erişilebilen, maliyeti uygun, farklı platform ve yazılımlarla entegre edilebilen yazılımlardan biri seçilmelidir. Bazı sistemlerdeki kişiselleştirmeler, ERP sisteminin yapısını değiştirebilir. Uyarlama kolaylığı olan yazılımlar, başarınızı ve sistem sürekliliğini sağlayan etmenlerdendir.
ERP Komitesi akademisyen, yönetim danışmanı ve ERP kullanıcısı üyeleriyle, kurumlara ERP’ye geçişlerinde A’dan Z’ye danışmanlık ve koçluk yapıyor.” ERP Komitesi, ERP Serüveniniz boyunca sorularınıza yanıt bulmanıza yardımcı olmaktadır. Süreç boyunca sizlerle hareket ederek proje, hazırlık aşaması, proje yaklaşımı, uygulama, is süreçleri, riskler ve iç kontrollere ilişkin size güvence sağlar ve bir ERP sisteminin kullanımının ortaya çıkaracağı fırsatlardan en üst düzeyde yararlanmanıza yardım eder. Şirketiniz için doğru ERP sistemini tanımlamanıza, doğru ERP uygulama şirketini seçmenize yardım eder.Şirketinizin mevcut durumunu analize ederek, mevcut sisteminize devam edip etmem kararınızı kolaylaştırır. Projenin başarıyla tamamlanması ve beklenen faydaların sunulması için ERP komitesi size rehberlik edebilir.
İlgili Linkler: ?>