• 23 Mart 2025 / Pazar 16:52
Murat Kul

Murat Kul

Endüstri Mühendisi

1974 yılında Malatya’da dünyaya geldim. İlk, orta ve lise eğitimimi bu şehirde tamamladıktan sonra Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Yaklaşık 15 yılı otomotiv sektöründe olmak üzere 22 yıllık özel sektör iş tecrübem var. Mühendislik öncesinde elektronik ve bilgisayar tabanlı projelerle uğraşan kendi işletmemizde aktif olarak rol aldım. 1985 yılından bu yana bilgisayar kullanmaktayım. Genel olarak Planlama, Lojistik, Üretim, Bakım, KLalite gibi faaliyetlerin başında yöneticilik yaparken otomotiv dışı firmalarda Fabrika Müdürü olarak görev aldım. Firmalarda ana görevim dışında genelde ERP yazılımlarının kurulumu veya geliştirilmesi ile uğraştım. Entegre bir sistem kurulumu için çok çalışmalarım oldu fakat yatırım noktasına gelince canlıya geçirme kısmında yolda kaldılar. Yalın üretim felsefesine dayalı çalışmaların içinde bulundum. Yalın Üretim başta olmak üzere birçok konuda ayrıca eğitim vermekteyim.

-

Murat Kul

Endüstri Mühendisi

Son Yazıları

APS Gereklilik Midir? Lüks Müdür?

Genel olarak imalat sektöründe karşılaştığım en üzücü durum firmaların planlama faaliyetine verdiği önemin azlığıdır. Her ne kadar planlama kelimesi ilk etapta üretim planlama çağrışımı yapsa da firmalarda birçok konuda planlama yapılır. Tesis planlama, proje planlama, stratejik planlama gibi başlıkları sıralayabiliriz. Özel hayatımız da bile bir planımız vardır.

Gerçekleşen/Planlanan oranının %100’lük bir hedefe yakın olması tüm planlama faaliyetlerinin hedefidir. Fakat bu hedefe ulaşmanın temel girdileri doğru analiz ve doğru aracı kullanmaktır. Yani planlamayı yaparken doğru analiz ve doğru aracıyı kullanmazsanız sonuç her zaman sapmalı olarak devam edecektir.

Bir ürün talebinin imalat sektöründe gerçekleştirmesine baktığımız zaman aşağıdaki gibi bir akış görürüz.

Peki bu akış ideal olarak mı yürümektedir? Aklımıza şu tip sorular gelebilir.

  • Kaynaklar doğru olarak planlanıyor mu? Ya da kullanılıyor mu?
  • İş gücü yeterli midir?
  • Malzeme/ekipman yeterli midir? Doğru kullanılıyorlar mı?
  • Reçete gibi parametreler doğru mudur?
  • Kapasite yeterli midir?
  • Çalışma takvimine uyum var mıdır?

 

Diğer yandan bu akış;

  • Verimi/karı maksimize edecek şekilde midir?
  • Nakit akışına hizmet edecek midir?
  • Zamanında sevkiyatı hedef almakta mıdır?
  • Ayar/setup gibi faaliyetleri minimize edecek midir?
  • Masrafları/maliyetleri azaltmaya yönelik hareket edebiliyor mudur?

 

İşte bu durumda tam entegre çalışan bir sisteme ihtiyacınız vardır. Klasik parametrelerle hareket eden değil her türlü detaya göre hareket eden bir planlama faaliyetine ihtiyacınız vardır.

Kısıtları doğru değerlendirecek ve doğru bir çizelgeleme yapacak bir aracı kullanacaksanız bu konuda APS size yardımcı olacaktır.

 

 

APS bir aracı olarak ERP ile entegre çalıştığı zaman bir anlam ifade etmektedir. Doğru dinamiklerle çalışan bir ERP<->APS entegrasyonu yukarıdaki sorularınızın çoğuna cevap verecektir.

1999 yılından bu yana ilgilendiğim  ERP konusunda her gittiğim işletmede rol alan biri olarak sloganım “İşletmeler veri ile yönetilir!” olmuştur. Eğer veriye hızlı erişemiyorsanız, hızlı müdahale edemiyorsanız ya da veriyi doğru işletemiyorsanız günlük sorunlarla uğraşmaktan ileriye yönelik planlar yapamazsınız. Günümüzde ERP yazılımının gerekliliği bile tartışma konusu olurken APS için de gerekli midir? Lüks olur? şeklinde bakmak  bir vizyon eksikliğidir.

Eskiden çalıştığım firmaların birisinde rahmetli Cengiz Pak ile ERP konusundan görüşmüştük. Excel yazılımı ile ilgili “Excel Sistemi” esprisini yapardı. Üzerinden 18 sene geçti ve halen Excel Sistemi kullanmakta ısrar ediyoruz. Entegre sistemler size yol aldırır. ERP, APS gibi araçları kullanmazsanız çağın gerisinde kalırsınız.





71 kez görüntülendi. 26.02.2025  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön