26 Hizmet yılı
APS
BI
BPM
CLOUD
CRM
DPS
E-TR
EAM
ECM
EPM
ERP
HRM
MES
MOBILITY
PLM
SCM
WMS
FIT Solutions 1999 yılında kuruldu, yakın zamanda yeni birleşmeler, satın almalar ve yurtdışı planlarıyla birlikte faaliyetlerine Foriba markası olarak devam etme kararı aldı. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’deki ilk e-Fatura entegrasyonu, ilk banka özel entegratörlüğü, ilk e-Bilet özel entegratörlüğü, ilk SAP onaylı e-Defter, ilk S/4HANA platform geçişi gibi ilklere imza attı ve ilk e-İrsaliye özel entegratörlerinden biri olmayı başardı. Kısa süre önce, ISIS Bilişim’i bünyesine katarak birleşti. Türkiye’de belgelerin %80’inin üreticisi/alıcısı olan Foriba, uluslararası arenada adını duyuran yerli ve yabancı şirketlere hizmet sağlarken bilişim teknolojileri sektöründe liderliğe oynuyor. Marka karakterini, şeffaflık, disiplin ve özveri ile oluşturan Foriba, yurtiçi-yurtdışı referansları ve e-Dönüşüm tecrübesiyle taahhüt edilen sonuçları zamanında uyguluyor.
Aysu Konuralp Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliğinde öğrenciyken yüksek teknoloji bilgisayar çözümlerinin ithalatı ve danışmanlığını yapan bir şirkette partner olarak 7 yıl çalıştım. Hem öğrencilik hem iş hayatını birlikte yürütmenin kendine has zorluklarına rağmen bu süreçte kazandığım tecrübe, kurumsal hayata geçtiğim Türk Petrol A.Ş.’de yürüttüğüm projelerdeki iş kollarının ihtiyaçlarını belirlemede bana oldukça katkı sağladı. 2006 yılında Shell ve Turcas Petrol’ün birleşmesiyle birlikte yürüttüğüm Perakende Satışlar Entegrasyon Koordinatörlüğü görevi, çok başarılı ve örnek bir şirket birleşmesi olduğu için, bugüne kadar sorumlu olduğum görevler içerisinde en heyecan verici olanıydı. Shell olarak, büyümenin getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda sistemlerin ve iş süreçlerinin geliştirilmesi için başlattığımız projede de Değişim Yöneticiliği görevini üstlendim. Ardından global programın bir parçası olarak Türkiye SAP geçiş çalışmasında, Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Yöneticisi olarak çalışma fırsatını buldum. Şu anda Türkiye Shell SAP Uygulama Yöneticisi görevimle eş zamanlı olarak Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Program Yöneticiliği görevini sürdürmekteyim. |
“Shell, elektronik faturaya geçişi, kâğıt kullanımının azaltılmasıyla çevreye sağlayacağı katkının yanı sıra, şirketler arasındaki elektronik haberleşmenin ilk adımı olarak da görmektedir.”
Türkiye’deki faaliyetlerine 1923 yılında başlayan Shell, bu yıl 90. yaşını kutluyor. Shell, Türkiye’de “Perakende ve Ticari Satışlar”, “Madeni Yağlar”, “Enerji ve Gaz”, “Arama ve Üretim”, “Havacılık Satışları”, “Kimya Satışları” ve “Denizcilik Satışları” alanlarında, 700 personel, 1000’i aşkın istasyon ve 12.000 dolaylı çalışanıyla faaliyette bulunuyor. 2006 yılında Turcas Petrol ile Shell & Turcas ortak girişim şirketi kuruldu. 6 yıldır madeni yağlar pazar lideri olan Shell, madeni yağ ve gres üretilen Shell Derince Tesisleri’nden 46 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Shell, müşteri memnuniyeti anlayışı, yenilikçiliği ve güçlü markalarla gerçekleştirdiği iş birlikleriyle Türkiye’ye her zaman cazip fırsatlar sunuyor. Sektörün en büyük filo yakıt yönetim sistemi olan Shell Taşıt Tanıma Sistemi ve sektörün en büyük sadakat programı olan Shell Club Smart ile öncü rol üstlenen Shell, 10 yıldır en beğenilen akaryakıt ve madeni yağ dağıtım şirketi seçiliyor. Dünya genelindeki en iyi Shell istasyonunun belirlendiği “Farkı Yaratan İnsandır” programında ise son 4 yılda 2 Dünya, 2 Avrupa şampiyonluğu kazandı.
Elektronik fatura uygulamamızı, “back office” iş süreçlerini ve iş ortaklarımızın dâhil olduğu
süreçleri de kapsayacak şekilde sürdürmekteyiz.
Shell Türkiye bünyesinde yer alan tüm firmalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği kapsam dâhilinde elektronik fatura kullanmakla yükümlüdürler. Yurtiçi ve yurtdışındaki çalışanlardan oluşan 150 kişilik bir ekip elektronik fatura uygulamasını hayata geçirmek üzere çalışıyor. Elektronik faturaya geçişi, kâğıt kullanımının azaltılmasıyla çevreye sağlayacağı katkının yanı sıra, şirketler arasındaki elektronik haberleşmenin ilk adımı olarak da görmekteyiz. Uygulama, aynı zamanda uluslararası standartlara uyum sağlama ve ticari hayata yeni açılımlar kazandırma potansiyeli de yaratıyor.
Bu sürecimize FIT firması ile birlikte çözüm geliştirmekteyiz. 2013 yılı Ocak ayında kapsam belirleme çalışmasıyla başlattığımız elektronik transformasyon projemizi, global standarttaki proje adımlarının tümünün takip edilmesinin ardından Kasım ayında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Shell olarak, elektronik fatura uygulamamızı, faturanın Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gönderilip alınmasına ek olarak ‘back office’ iş süreçlerini ve iş ortaklarımızın dâhil olduğu süreçleri de kapsayacak şekilde sürdürmekteyiz.
Yeşim Şahin Yeşim Şahin, İTÜ Matematik Mühendisliği lisans eğitiminin ardından yine İTÜ’de Mühendislik Bilimleri Sistem Analizi yüksek lisansını tam amlamıştır. 1998 yılından bu yana Migros Ticaret A.Ş’de Bilgi Teknolojileri’nin çeşitli kademelerinde çalışmıştır. Geç |
FIT Solutions’ı tercih etmemizdeki sebep, e-Dönüşüm® sürecine en başından beri GIB ile yakın temasta bulunarak şekil veren bir firma olması.
FIT Solutions, şirketlerin iş süreçleri ve devlet ile olan ilişkilerinin dijital ortama taşınmasında en çok tercih edilen, Türkiye’nin lider e-Dönüşüm® firmasıdır. FIT Solutions, şirketlere e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-Denetleme, e-Bilet, e-İmza, KEP, e-Mutabakat, e-Ödeme, e-Yedekleme, Süreç Yönetimi ve e-Finansman süreçlerinin düzenlenmesinde iş verimliliğini artıran, maliyet ve zaman yönetimini kolaylaştıran çözümler sunmaktadır. FIT Solutions, AR-GE merkezi ile dünya trendlerini takip etmekte, Türkiye’de kurumsal yazılım ve entegrasyon hizmetleri pazarının gelişimine yön vermektedir. Dijital platform üzerinde, SAP entegre paketler yanında sistem bağımsız çözümler ile şirketlerin kullanmakta olduğu ERP ve muhasebe sistemlerine uygun çözümler de sunarak uçtan uca e-Dönüşüm hizmetleri vermektedir.
Migros, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesindeki 71 ilde yer alan 1390 mağazası ile her gün 1.750.000 müşterinin hem aklına hem kalbine hitap eden alışveriş deneyimi sunuyor. Migros, 61 yıldır sektörde birçok ilke imza atan, sektörün büyümesine öncülük eden bir kuruluş. İlk barkod, kredi kartı ile ödeme kolaylığı, elektronik yazar kasa sistemi, ilk market markalı ürün, ilk sadakat kart uygulaması ve ilk sanal market sektöre kattığı yeniliklerden sadece birkaçı.
Migros Web Tabanlı Çözümler Müdürü Serkan Teoman, FIT Solutions’tan aldıkları hizmet hakkında, “FIT Solutions ile birlikte e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv projelerinde başarılı bir çalışma gerçekleştirdik. Hem kurulum sürecinde hem de sonrasında ihtiyaç duyulan desteği tam olarak aldık. FIT Solutions’ı tercih etmemizdeki en önemli sebep, e-Dönüşüm® sürecine en başından beri GIB ile yakın temasta bulunarak şekil veren, katkı sağlayan bir firma olmasından kaynaklandı. Bu da elbette bizim için güven teşkil etti,” dedi.
FIT Solutions’ın bu çözümleri Migros’a, özellikle operasyon ve arşivleme maliyetlerindeki iyileşmeler ve iş süreçlerinde verimlilik sağlanması açısından önemli katkılar sağladı. e-Dönüşüm® kapsamında Migros, süreçlerinde yaptığı değişiklik ve yenilikler ile, fatura sayılarında ciddi bir artış olmasına rağmen, kullanıcı elinin değdiği fatura sayısında yaklaşık %75 tasarruf sağladı.
Sağlanan tasarrufları değerlendiren Finansal Kontrol Çözümleri Müdürü İbrahim Çobanoğlu, “Biz Migros olarak yeşil perakendeye pek çok katkılar sağlayan bir firmayız. e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv uygulamaları ile tasarruf ettiğimiz yılda yaklaşık 7,5 milyon sayfa baskı tasarrufunun yanında, müşterilerimizin, iş ortaklarımızın ve çalışanlarımızın da dahil olduğu daha pek çok çevre projeleri yürütüyoruz,” dedi.
Migros’un e-Dönüşüm® sonrasındaki çevresel etkileri değerlendiren Migros Talep ve Proje Yönetimi Müdürü Yeşim Şahin, “Ambalaj atıklarının değerlendirilmesi konusunda 2010 yılından bu yana çevreci kiosklarımız sayesinde 8,3 milyon adet ambalaj atığını geri dönüştürdük. Toplanan bitkisel atıklarla denizlerimizin temizlenmesine katkı sağlıyoruz. Ege Orman Vakfı ile Ege’de yanmış ve tahrip olmuş binlerce ağacın yerine sekiz yılda 529.450 fidanlık orman kazandırdık. Entegre atık yönetimi uygulamalarımız, karbon ayak izimizi azaltmak için yaptığımız çalışmalar, enerji tasarrufu uygulamalarımız ve sektörde yine bir ilk olan Leed Gold sertifikalı mağazalarımız yeşil perakendeye katkılarımızın sadece birkaçı,” dedi.
e-Dönüşüm Çözümlerinde Sıra e-İrsaliyede!
Foriba olarak, 1999 yılından beri dünyadaki trendleri takip ederek e-Dönüşüm’ün öncülüğünü üstleniyoruz. Yakın zamanda bilişim pazarında öncü bir kuruluşla güçlerimizi birleştirdik. Bundan sonra e-Dönüşüm sektörüne stratejik iş birliklerimizle birlikte yön vermeye devam edeceğiz.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Dönüşüm uygulamalarıyla ilgili bir dizi taslak tebliğ yayımladı. 63 bine yakın e-Fatura mükellefi, 1 Temmuz 2018’den itibaren zorunlu olarak e-İrsaliye’ye geçecek. e-Müstahsil Makbuzu taslak tebliğine göre de müstahsil makbuzları, birinci sınıf tüccarlar tarafından yine aynı tarihten itibaren elektronik ortamda düzenlenecek.
e-Dönüşüm sürecinde sunduğumuz hizmetlerden e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, şirketlerin tüm faturalaşma sürecinin elektronik ortamda hazırlanmasını sağlıyor. e-Defter ise tutulması zorunlu olan yevmiye defterlerindeki ve büyük defterlerdeki tüm bilgileri içeren bir rapor sunuyor.
e-Denetleme ile e-Defter’de oluşan rapor dosyalarının mali müşavir gözüyle GİB standartlarına uygunluğu kontrol ediliyor. e-Bilet yolcu taşımacılığı yapan ve etkinlik düzenleyen firmaların GİB’e göndermeleri zorunlu olan yolcu listelerini ve bilet verilerini elektronik ortama taşıyor. e-Yedekleme, saklanması istenen tüm belgeleri sorunsuz bir şekilde yedekliyor.
e-Mutabakat, mutabakat yazışmalarının e-Faks, e-Posta, KEP ve benzeri yöntemlerle elektronik ortamda yapılması anlamına geliyor. Şirketlere uluslararası kalite standartlarında raporlama imkânı sunan UFRS çözümü, KDV iade sürecini kolaylaştıran KDV İade de yine sunduğumuz çözümler arasında yer alıyor.
e-İrsaliye; kâğıt çıktılar, arşivleme, saha kontrolleri ve benzeri maliyetleri dijital ortama taşıyor. Dış Ticaret çözümümüz, 70’in üzerinde referansı olan gümrük entegrasyonuna sahip tek ihracat çözümü olarak ticarette sınırları ortadan kaldırıyor. e-Kayıt Saklama ise kayıtların elektronik ortamda oluşturulması, saklanması ve raporlanmasını sağlıyor.
2016 yılının sonunda müşteri sayımız 3350 oldu. Şu an vergi kimlik numarasına göre 4500, ürün bazlı ise toplam 6200 müşteriye hizmet veriyoruz. Her ay 150-200 yeni müşteri gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin en büyük 2000 şirketinin yüzde 75’ine hizmet veriyoruz. Türkiye’deki tüm e-Faturaların yüzde 60’ını yönetiyor, ayda yaklaşık 65 milyar değerinde fatura işliyoruz.
Foriba olarak, e-Dönüşüm’e yön veren diğer şirketleri de kendi çatımız altında birleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
e-İrsaliye - ForibaVergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesine ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanıyan bir uygulamadır. Bu tebliğ kapsamında, elektronik ortamda oluşturulan faturanın, alıcısına kağıt olarak gönderilen veya elektronik ortamda iletilen şekli belgenin aslı, düzenleyen tarafından muhafaza edilen elektronik hali ise ikinci nüsha hükmündedir. Bu tebliğ kapsamında, Başkanlık’tan e-Arşiv uygulaması izni alan mükellefler, elektronik ortamda oluşturdukları faturayı elektronik ortamda muhafaza edebilirler.
Bu tebliğ kapsamında e-Arşiv uygulamasını kullanmaya izin almış bir mükellef;
- mevcut e-Fatura uygulamasına kayıtlı ise ve yine mevcut e-Fatura uygulamasına kayıtlı bir mükellefe fatura kesiyor ise, e-Fatura uygulaması üzerinden elektronik fatura kesmek zorundadır.
- mevcut e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan bir mükellefe fatura kesiyorsa, e-Arşiv uygulaması kapsamında fatura oluşturacak, bu faturayı basacak, bu faturayı
elden müşteriye teslim edecek, ikinci nüshalarını ise basmayarak doğrudan elektronik olarak arşivleyecektir.
- firma mükellef olmayan gerçek kişiye fatura keserken müşterilerinin talebi doğrultusunda faturayı elektronik ortamda iletmeye veya müşteri isterse kâğıt ortamında göndermeye, oluşturulan faturaların ikinci nüshasını elektronik ortamda muhafaza etmeye ve istenildiğinde ibraz etmeye zorunda olacaklardır.
e-Arşiv uygulamasından yararlanabilmek için yayınlanmış tebliğin 4. bölümünde belirtilen esaslara göre başvuru yapılması gerekmektedir.
Mükellefler e-Arşiv uygulamasını, kendi bilgi işlem sistemi veya Başbakanlıktan izin almış özel entegratör bilgi işlem sistemi üzerinden olmak üzere iki yöntemle kullanabilirler. Uygulamayı kendi bilgi işlem sistemi üzerinde kullanmak isteyen mükellefler, www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan e-Arşiv Uygulaması Başvuru Kılavuzu’nda açıklanan şartlara uygun olarak başvuru yaparlar. e-Arşiv Uygulamasını Başbakanlıktan e-Arşiv izni almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemi üzerinde kullanmak isteyen mükellefler, doğrudan özel entegratöre başvuracak olup ayrıca Başbakanlığa başvuruda bulunmazlar. Özel entegratörler, kendilerine başvuran mükellefler ile ilgili istenen bilgileri www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan kılavuzlarda yer alan açıklamalara uygun olarak Başbakanlığa elektronik ortamda bildirmek mecburiyetindedirler.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından ortak olarak yayımlanan 1 sıra nolu e-Defter tebliği ile yevmiye defteri ve büyük defterin elektronik defter olarak, duyurulan format ve standartlara uygun biçimde elektronik dosya olarak hazırlanması; bastırılmaksızın kaydedilmesi; değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması, ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesi ile ilgili hukuki ve teknik düzenlemeler getirilmiştir. İlerleyen dönemlerde envanter defteri, karar ve işletme defteri gibi diğer yasal defterlerle ilgili duyuru yapılacağı belirtilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, yevmiye defteri ve büyük defterlerini elektronik defter biçiminde oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen mükelleflerin birtakım koşulları yerine getirmelerini istemektedir. GİB’in koşullarına göre; (a) Gerçek Kişi Mükellefler için: 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifikaya sahip olunması; (b) Tüzel Kişi Mükellefler için: 397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde elektronik fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olunması ve bu çerçevede Mali mühür temin edilmiş olması,
elektronik defter tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında uyumluluk onayı almış bir yazılım kullanılmasıdır.
Defterlerin elektronik ortamda hazırlanması için XML formatında bir standart olan ve uluslararası kullanıma sahip XBRL (eXtensible Business Reporting Language) Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili esas alınmıştır.
e-Fatura uygulamasına geçen her mükellef aynı zamanda e-Defter uygulamasına da geçmek zorundadır. e-Defter uygulamasını kullanmak isteyen mükellef ise e-Fatura uygulamasına geçmiş olmalıdır. Şirketler, e-Defter uygulaması için yazılımlarını kendileri geliştirerek ve GİB tarafından yapılan testleri tamamlayarak onay alabilir ya da www.edefter.gov.tr adresinde yayınlanan uyumluluk onayı alan bir ticari e-Defter yazılımı temin ederek e-Defter uygulamasından yararlanabilirler. Uygulama kapsamında defterler aylık dönemler itibariyle oluşturulacak ve mükellefler tarafından mali mühür ya da elektronik imza ile imzalanacak ve deftere ait özet bilgileri içerir berat dosyası oluşturacaktır. Daha sonra bu berat dosyası internet üzerindeki e-Defter uygulaması aracılığıyla GİB sistemine yüklenecektir.
Elektronik fatura (e-Fatura); şirketler arasındaki faturalaşma sürecini elektronik ortama taşıyarak hızlı ve güvenli yapılmasını sağlayarak, mükellefleri belge bastırma, yazdırma, gönderme ve arşivleme gibi maliyetlerden kurtarmaktadır. e-Fatura kullanımına ilişkin usul ve esaslar 5 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiştir. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği düzenlemelerden biri olan e-Fatura uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren gerçek kişiler, anonim ve limited şirket statüsündeki zorunlu mükellefler için uygulanmaya başlanmıştır.
421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile;
(a) 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan, (b) Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan, mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmiştir.
Şirketler e-Fatura işlemlerini üç türlü yapabiliyorlar. Buna göre: (1) Bilgi İşlem Sistemlerinin Entegre Edilmesi Yoluyla Kullanım (2) e-Fatura Portalı Aracılığı ile Kullanım (3) Özel Entegratör Aracılığı ile Kullanım.
300.000’den fazla şirketin Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) e-Fatura sistemine geçiş başvurusu yapması bekleniyordu. Yakın zamanda 19.000 şirketten fazlası e-Fatura hizmetinden yararlanmaya başladı. 1 Ocak 2014 itibariyle, 30 bin şirketin e-Fatura sistemine geçmesi bekleniyordu. Ancak 27 Aralık 2013 tarihinde Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, e-Faturaya geçişte teknik sıkıntı yaşayan mükellefler için 3 ay daha ek süre tanındı. e-Fatura zorunluluğu kapsamında olup başvuru yapan bütün mükelleflerin kullanıcı hesapları 01.01.2014 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’nca aktive ediliyor. Ancak e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler için e-fatura gönderme ve alma zorunluluğu 01.04.2014 tarihi itibariyle başlayacak. Bu tarihe kadar mal veya hizmet satışı dolayısıyla fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler, genel hükümler çerçevesinde e-Fatura düzenleyebilecekleri gibi kağıt fatura da düzenleyebilecekler.
Adres: Türkiye: Gold Plaza, Altayceşme Mh. Öz Sk. No:19 K:10 PK: 34843 Maltepe İstanbul
Tel: +90 216 445 93 79
İtalya: Via Torino, 2, 20123 Milano MI, Italy
Tel: +39 02 72546367
e-Posta: info@foriba.com