• 18 Ocak 2025 / Cumartesi 02:22
Serpil Altaş

Serpil Altaş

-

Serpil Altaş 1982 yılında doğmuştur. Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümünden 2002 yılında mezun olmuş, sonrasında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümünü tamamlamıştır. 20 yıldır İzmir’de farklı sektörlerde ERP proje yöneticiliği yapmaktadır. 2017’den beri otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Alpar Metal A.Ş.’nin dijitalleşme süreçlerini yönetmektedir.

-

Serpil Altaş

-

Son Yazıları

Üretimi Görmek, Duymak, Hissetmek İçin..

Her fabrikanın bir ruhu var. Yaşama biçimi, sesi, dokusu,kokusu,görüntüsü ve lezzeti var.  İyileştirmeye açık noktaları, nerelerde müdahale edileceğini üretimi  beş duyumuzla izlediğimizde görürüz. MES projesine başlarken  önce bu sistemin bizim aslında gözümüz, kulağımız, elimiz olacağını unutmadan işe başlamak gerekiyor.

MES tek başına kurulabildiği gibi artık ERP 'lerle entegre bir yapıda düşünülüyor. Ancak her iki yöntem  de güçlü bir üretim yönetimi istiyor. MES implementasyonuna başlamak içim birinci adım Üretim Yönetimini gerekli olgunluk seviyesine ulaştırmak olmalı. Burada iş emrinin önemi büyük. İş emrini bir yasal fatura gibi kıymetli evrak sınıfında olması gerektiğini vurguluyorum. Firma kültürüne iş emrinin önemi iyi yerleştirildiğinde üzerinde bir çok veriyi barındıran bu belge ile MES uygulamasında dayanıksız bir veri yığının önüne geçilmiş olur.

Projelerde fazlara ayırmak çok önemlidir. Burada da üretimdeki makinalardan tüm verileri toplamak için enerji sarf etmek yerine adım adım önceliklendirmek daha doğru olacaktır. Örneğin hiçbir yerde kullanmadığımız bir veriyi alıp sisteme yüklemek yerine makinanın duruş sebebine odaklanmak daha yerinde olacaktır.

Üretimde kullanılan makinalarda haberleşmenin ne şekilde olacağını belirlemek ve bu konularda alınacak veriye göre donanımla yazılımı uyumlu hale getirmek gerekiyor. Bu konuda mümkün olduğunca çeşitliliği az tutmak önemli. Örneğin CNC ile enjeksiyon makinalarında aynı haberleşme protokolünü kullanmak mümkün değil ancak tüm CNC ler için aynı protokolü kullanmak, sorun olduğunda incelenmesi gereken noktaları azaltmak için zaman kazandırıcı olacaktır.

Üretimde topladığımız  verileri anlamlandırmak işin kıymetini belirleyen unsur. Toplanan büyük veriyi anlamlı bir şekilde raporlayamıyorsak veri bilgiye dönüşmeyecek  ve fayda sağlamayacaktır. Bu sebeple ERP merkezde olacak şekilde bir BI yapısını da eklemek MES için daha okunaklı olması demek olacaktır. Bu nedenle hem kurulacak uyarı sisteminde hem de stratejik kararların alınmasında kullanılacak raporlama sisteminde alınan verilerin anlamlı hale gelmesi son derece önem teşkil ediyor. OEE her firmada hem hesaplanması zor hem de çok tartışılan KPI ların başında gelir. MES , OEE üzerindeki tartışmaları sonlandıracak güce sahiptir. Direk OEE hesaplamasındaki parametrelerin verisini gerçek bir şekilde ortaya koyar. Özellikle performans ve kullanılabilirlik için en önemli veri olan çalışma zamanı (Run time) gerçek olarak elde edebileceğimiz değere dönüşür. Bir kabul yapmak gerektirmez.   OEE nin izlenmesi DE üretimde ciddi şekilde iyileştirme sağlar.

Tüm bu sonuca giderken kurulacak uyarı mekanizmalarını da idareli kullanmak gerekir.Tüm noktalara eklenen bildirimler, uyarılar bir süre sonra hissizleştirir. Hedef çok fazla uyarı kullanmak yerinde gerçekten acil durumlar ve ilgilenilmesi gereken noktalara bildirimler ve uyarılar eklenmesi olursa aksiyon almak için gereken zamana etkileri daha kıymetli olur.  Bu uyarıcı mekanizmalar sayesinde de  bakım sistemini de daha etkin kullanmış oluruz.

MES ile üretimimizdeki makinaların çalıştıkları süre boyunca kalp ritm grafiğini izlemeye benzetiyorum. Kalp attıkça oluşan çıktıdaki düzensizliklere göre aksiyon alındığında sağlıklı yaşamımıza devam edeceğiz demektir. Üretimde hissettiklerinizin, duyduklarınızın, gördüklerinizin sorunsuz olması dileğiyle...



874 kez görüntülendi. 09.01.2024  tarihinde eklendi.
Yukarı Dön