
21 Aralık 2018
Dr. Halefşan Sümenİşletmeler örgütsel değişim, yeni teknolojilerin ortaya çıkması, büyüme, şirket satın alımı vb. faktörlerin etkileriyle farklı zaman noktalarında bünyelerine farklı yazılımlar sokmaktadırlar. Çeşitli araştırmalar bu yatırım tarzının pek çok şirkette gerçek gereksinimin çok üstünde yazılım bulunmasına yol açtığını ve oluşan
Devamını Oku...

07 Kasım 2018
Ahmet Oturganİşletmeler süreçlerini daha iyi hale getirmek daha etkin ve verimli çalışabilmek için ERP/MRP yazılımlarına büyük yatırımlar yapıyor ve bu sistemlerden büyük beklentiler içine giriyorlar. ERP yazılımlarının işletmeler için pek çok alanda değerli fonksiyonlar içerdiği ve doğru şekilde kurgulanabilirse büyük faydalar sağlayacağı inkâr edilemez.
Devamını Oku...

09 Ekim 2018
A.Onurdan PALANDÖKENLİ
Mali Müşavir / Bağımsız DenetçiGünümüzde faaliyet gösteren şirketlerin genel ortalamalarına bakıldığında ve işleyiş yapıları incelendiğinde, ihtiyaca uygunluk, doğru yazılım tercihi, doğru kullanım, etkinlik testleri vb. gibi kriterler her ne kadar düşük seviyelerde olsa da, Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımlarının kullanımı ile bu sistemlere olan ilgili ve ihtiyacın en azından artan bir eğilimi olduğu söylenebilir.
Devamını Oku...

02 Ekim 2018
Dilek Çıplak
PMP, ACP, CSMBir önceki yazımda; PMBOK Kılavuzunun, proje yönetimi için “en iyi pratikleri” içeren ve şelale ya da çevik yaklaşımların tümü için uygulanabilir bir çerçeve sunan bir rehber" olduğundan bahsettim.
Devamını Oku...

27 Eylül 2018
Ahmet Avinal"İnşaat Yönetimi" kavramı, tarih öncesi zamanlardan beri hiç değişmemiş bir kavramdır. İnşaat Yönetiminin amacı; zamanı, parayı, insan gücünü, makine ve teçhizatı en verimli şekilde kullanarak projeyi en uygun sürede, en uygun bütçe ile en kaliteli şekilde tamamlamaktır.
Devamını Oku...

25 Eylül 2018
Emine Kuruoğlu“Yazılım Projelerinde Yetenek Zekası Modeli”, C.G.Jung’un PsikolojikTipleme Kuramı[1] temelli kavramsal bir sistem yaklaşımıdır. “Yetenek Zekası “ isimlendirilmesi ve “Yazılım Projesi Yetenek Zekası Rol Bileşenleri” tanımlarındaki betimlemeler Emine Kuruoğlu tarafından yapılmıştır.
Devamını Oku...

03 Ağustos 2018
Ömer Zeybek
IT ve İş Zekası Danışmanı“Kervan yolda düzülür” sanırım biz Türklerin en çok sevdiği atasözlerinden birisidir ama ben şahsen kendi tecrübelerime dayanarak bu işin de kararında bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta gideceğiniz mesafeye bakarak gerekli ikmal noktalarını ve hedefe nasıl varacağınızı bir şekilde doğru olarak saptamanız gerekir. Sadece İş Zekâsı projeleri için değil aslında her proje için söyleyebiliriz ki, proje hedeflerinin belirlenmesi aslında o projenin en önemli aşamasıdır.
Devamını Oku...

26 Nisan 2018
Ömer Zeybek
IT ve İş Zekası DanışmanıPek çok kez karşılaşmışsınızdır, her yıl, bir sonraki yılın önde gelen konuları listelenir. Birkaç konu son 20 yıldır hep listelerde ve bunların en başında da İş Zekası
Devamını Oku...

24 Nisan 2018
Ercan Balkan
Marka ve Pazarlama DanışmanıPerakende sektörü için “Kapalı Alanlarda ” satış hizmetlerini ve birçok farklı mağaza performansını analiz etmek için yeni bir faaliyet alanı çok konuşulmaya başladı.
Devamını Oku...

17 Nisan 2018
Kaplanlar Soğutma ERP Sorumlusu
Hilal CoşkuÖzellikle özel sektördeki işletmelerde çalışmış olan arkadaşların birçoğu çalıştıkları işletmelerde bir kerede olsa ERP projesini duymuş ve kıyısından köşesinden olsa işin içinde kendisini bulmuştur. Maalesef ülkemizde proje yönetmek orta ölçekli ya da aile şirketlerinde hem zordur hem de başlangıcı yapılır ama sonu gelmez.
Devamını Oku...

16 Nisan 2018
Refik TuncerAvrupa’da hiç yatırım yapmadan ürün/hizmet satabilir miyim?
Avrupa yazılım pazarına giriş yazım yayınlandıktan sonra birçok kişiden çeşitli yorumlar aldım. 9000’e yakın kişi yazıyı okumuş. Okuyan ve fikirlerini paylaşan herkese teşekkür ediyorum. Herkese kapımız açık. Tabi yazıdan beklentiler de farklı olmuş (doğal olarak).
Devamını Oku...

19 Şubat 2018
Yavuz YıldızYıllardan beri süregelen alışılmış terlik ve ayakkabı üretim yöntemlerinin sonuna mı geliyoruz?
Devamını Oku...

19 Şubat 2018
Dilek ÇıplakYaklaşık 15 yıldır yazılım geliştirme ve ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) alanlarında pek çok projede Proje Yöneticiliği yapmış birisi olarak; geleneksel şelale (waterfall) modeli, iteratif ve artımlı (incremental) yaklaşımlar, prototip oluşturmaya dayalı yöntemler ve çevik (agile) bazlı farklı yöntemleri deneyimleme fırsatım oldu.
Devamını Oku...

09 Ocak 2018
Refik TuncerBu satırları yazmadan önce birçok cümleyi yazıp sildiğimi belirtmeden geçmek istemiyorum. Sildiğim cümlelerin çoğunda farkettim ki daha çok Avrupa ile Türkiye karşılaştırması yapmaya başlamışım. Bu yazının amacının kesinlikle bu karşılaştırma olmasını istemediğim için ve okuyan birçok kişinin zaten bu farkları bildiğini düşünerek, karşılaştırmaları azaltarak konuyu daha farklı nasıl ele alabilirim düşüncesi ile revize ettim.
Devamını Oku...

03 Ocak 2018
Özgür Görpeoğlu
Clariant (Türkiye) A.Ş. Master PlannerŞirketler, uzun yıllar karlılıklarını yükseltmek için çeşilti çalışma modelleri denemişlerdir. Başlangıçta üreterek ticaret yapmak yeterliyken, yıllar geçtikçe sadece üretime odaklanmak yeterli gelmemiştir. Alırken kazanma mantığı oluşmaya başlamış, devamında satın alma politikaları gözden geçirilerek çeşitli modeller geliştirilmiştir. 1950’li yılardan gelen operasyon tecrübeleri de ilave olunca Supply Chain Management (Tedarik Zinciri Yönetimi) 2000’li yıllara yaklaşırken hızla gelişmeye başlamıştır.
Devamını Oku...

20 Ekim 2017
Şirin Gürkan
“İnsanlar … inanç ve önyargılarıyla hareket eder. Ancak her ikisinin etkisini ortadan kaldırıp yerine veriyi koyabildiğiniz durumda, açık bir avantaj elde edersiniz.”
Devamını Oku...

10 Ekim 2017
Buğra Şentürk KutlusanVeri yönetimi, veri madenciliği, veri ambarı, veri kaybı, veri depolama, veri veri veri… Gündelik hayatımızın tam göbeğinde, iş hayatımızın tam merkezinde herkesin dilinde bir veridir gidiyor. Peki nedir bu veri, ne değildir, nerede doğar nerede ölür, önemli midir, hayati midir, laf kalabalığı mıdır, işletmelerin neresinde saklanır?
Devamını Oku...

18 Eylül 2017
Seda KesimciYalın Düşünce Sistemi’nin en önemli köşe taşlarından biri olan 3 Tehlikeli M; ERP Sistemlerinin kurulması, işletilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması noktalarında önemli bir yer tutmaktadır. Muda, Muri ve Mura olarak adlandırılan 3M, ERP ‘nin tek veritabanı üzerinden kurulması aşamasında, kurulduktan sonra ise doğru verinin elde edilmesi ve amaca uygun olarak doğru raporlamanın sağlanması hususunda önem arz eder.
Devamını Oku...

13 Eylül 2017
Mehmet Polat Diker
Nokia'yı bilmeyen yoktur. 2007 yılının 4. çeyreğinde mobil telefon pazarını %50.9 bir oranla domine ederken, çok değil 6 yıl sonra yok olan firma.
The New Yorker'ın "Nokia Nerede Yanlış Yaptı" başlıklı yazısından aktarıyorum.
İki önemli tespitle başlamışlar yazıya.
Devamını Oku...

08 Eylül 2017
Sermet DurmazSon zamanlarda karıştırılan kavramlar bulunmakta, piyasada stok veya barkod programları araştırılıyor, kullanıcı aday firmalar gezdiği veya gördüğü yerlerde barkod veya el terminali ile stoğu takibini görmekte ve kendi firmasında da hemen kullanabilirim diye bir çıkarım yapmaktadır.
Devamını Oku...

23 Ağustos 2017
Fabrikalarda Yalın Üretim ve 6 Sigma projeleri yapmak son 10 yıldır revaçta. Hala da popülerliğini koruyor. Son bir yıldır da Endüstri 4.0 projeleri farkındalığı artmakta.
Bu projelerden veya birçok projeden oluşan proje portföyünü yönetmek için en önemli ve başlangıç araçlarından biri MES.
Devamını Oku...

16 Ağustos 2017
Büyük ve orta ölçekli şirketlerde iş süreçleri genellikle yoğun ve karmaşık bir yapıya sahip olduğu için ERP ve MES (Manufacturing Execution System-Üretim Yönetimi Sistemleri) uygulamalarının kurulumları geniş hacimli projelerdir.
Devamını Oku...

11 Ağustos 2017
Kurumsal bir firmanın yöneticileri ya da ortakları, firmalarını izlemek, analiz etmek ya da stratejik kararlar alabilmek amacı ile belirli dönemlerde çeşitli raporlar alıp incelerler. Bu raporların üzerindeki bilgilerin bir kısmı ham bilgi ( raw data ) bir kısmı ise işlenmiş ( knowledge ) bilgidir. Bu bilgilerin nereden nasıl elde edildiği ve nasıl yorumlandığı veya yorumlanacağı bu yazımızın konusu değildir.
Devamını Oku...

08 Ağustos 2017
Değişim, alışkanlıktan vazgeçme, bilinmezlik, adaptasyon vs… ERP projelerinde karşılaşılan unsurlardan sadece bazıları, yazmaya kalksak emin olun daha neler çıkar.
Devamını Oku...

07 Ağustos 2017
Bu yazının amacı, Kurumsal Mimarinin ne olduğunun detaylarını anlatmak değil. Kısaca Kurumsal Mimariye bir giriş yaptıktan sonra bu çalışmaların başarısını artıran bu nedenle de firmanın hangi temeller üzerine kurumsal mimariyi inşa etmeleri gerektiği konusunda okuyucu bilinçlendirmektir.
Devamını Oku...

02 Ağustos 2017
Olay teknoloji ve özellikle de bilgi teknolojileri olunca, teknolojinin sonsuz olasılıkları arasında yine bazı şirketlerimizin, yöneticilerimizin ve hatta bu işi biliyoruz diyenlerin bile kaybolduğunu görüyorum.
Önce Endüstri 4.0’ın ne olmadığını belirtelim:
Devamını Oku...

02 Ağustos 2017
ERP sistemi şirketin karlılığı ve sürekliliğini sağlamak üzere önemli bir araçtır. Yetkinliği ne olursa olsun doğru kurgulanmamış bir ERP ’den kullanıcıların yararlanması çok sınırlı olacaktır. Bunun sonucunda şirket işlevini yaparken gereğinden fazla kaynak sarf edecek ve başarısı da sınırlı kalacaktır.
Devamını Oku...

31 Temmuz 2017
Hitachi Robot Müdür mü İşe Aldı?
Foxconn ve BMW gibi dünya devleri endüstri 4.0 bağlamında robotlaşmaya hazırlanırken, Hitachi de ERP yazılımlarının daha ileri bir sürümünü geliştirerek Japonya’da üretim müdürlerini desteklemek için kullanmaya başladı.
Devamını Oku...

26 Temmuz 2017
ERP sistemleri, işletmelerin bütün süreçleri entegre etmeye, bütün işlemleri tek veri tabanı üzerinde yürütmeye talip sistemlerdir. Üretim yapan bir şirket için “üretim ve stok planlaması” en öncelikli konudur. Dolayısıyla ERP sistemleri bir Muhasebe projesi değil üretim projesidir. Projenin hedefine mutlaka üretim ve bağlı süreçler yerleştirilmelidir.
Devamını Oku...

25 Temmuz 2017
Dünyada Endüstri 4.0’ın tarihçesini özetleyecek olursak;
2011 Hannover Messe fuarında konuşulmaya başlandı
2013 Almanya 20 yıllık stratejik planını açıkladı.
2015 Hannover Messe fuarının ana teması Endüstri 4.0 oldu.
Devamını Oku...

24 Temmuz 2017
İmalat sektöründeki önemli endüstriyel gelişmeler sonrası şirketler yaşanan bu değişimlere ayak uydurmak zorunda kalmış ve artan rekabet koşulları içerisinde rekabet üstünlüklerini devam ettirebilme adına bazı kritik stratejik hamleler geliştirmişlerdir. İşte Almanya'dan yola çıkan Endüstri 4.0 da bu stratejilerden birinin adıdır.
Devamını Oku...

21 Temmuz 2017
Bilgi; bugün yaşadığımız zaman diliminde yönetme kabiliyetinin en önemli faktörlerinden biridir. Bir önceki yüzyılda dünyayı yönetmek için petrol ne kadar değerliyse (“A drop of oil is more valuable than a drop of blood”- Winston Churchill) bilgi 21. yuzyıl itibariyle o duruma gelmiştir.
Devamını Oku...

20 Temmuz 2017
ERP sistemleri kurumun ana omurgasını oluşturmaktadır. Yoğun rekabet ortamında değişimin sürekliliğini yakalayabilmek, hedef ve politikalarla uyumlu çözümleri bulabilmek için başlangıçta doğru yazılım teknolojilerinin seçilmesi gerekmektedir.
Devamını Oku...

19 Temmuz 2017
Eğer müşteri istekleriniz ürettiğiniz ürünün şekillenmesinde büyük rol oynuyor ya da aynı ürünü farklı müşterilere, müşterinin isteğine göre tasarlayıp üretiyorsanız, konfigürasyonlu ürün yönetimi sizin için en uygun yönetim şekli olacaktır. En çok bilenen kullanımı tekstil ve makine sektöründe bulunmaktadır.
Devamını Oku...

17 Temmuz 2017
Günümüzün karmaşık tedarik zinciri – tedarik ağı demek daha doğru aslında- ortamında firma içinde ve müşteriye kadar uçtan uca daha iyi akış yaratarak, daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir rekabet avantajı elde edilebilir. Üretimin birinci kuralını George Plossl aşağıdaki gibi tanımlar:
Devamını Oku...

13 Temmuz 2017
Şirketlerin yönetimine bir bilim olarak bakılmaya başlamasından (1880) bu yana tam 131 sene geçti. Yani “Yönetim biliminin ilk olarak Amerika’da Frederick Winslow Taylor” ile doğuşundan bu yana 131 sene geçti. Taylor o zamanın koşullarına uygun olarak “Örgüt bir makinedir, insan da onun parçasıdır” demişti. O tarihten yaklaşık 80 sene sonra yönetime farklı bir bakış geldi.
Devamını Oku...

12 Temmuz 2017
Üretim işletmelerinde maliyet unsurlarımızın en önemlilerinden birisi de enerjidir. Enerjiyi verimli kullanmak ayrıca hem Çevre açısından hem de ülke dışına ödediğimiz dövizler açısından da önemlidir.
Devamını Oku...

11 Temmuz 2017
Türkiye’de organize perakende algısı hızla yayılmaya devam ediyor. 2000’li yıllar itibarı ile %50li rakamlara yaklaşmaya başlayan organize perakendenin günlük hayatımıza girişini günden güne açılan AVMler, yeni cadde mağazaları, yurtdışından gelen ünlü markalarla birlikte gözlemleyebiliyoruz.
Devamını Oku...

10 Temmuz 2017
Tedarik zincirinin etkin olarak yönetilebilmesi, tedarik zincirinin üyeleri arasında gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ve koordinasyon sağlanmadan mümkün olmamaktadır.
Devamını Oku...

07 Temmuz 2017
(Integrated Business Planning-IBP)
Tedarik Zinciri Yönetimini en yalın şekliyle ; Sağlayıcılar, Üreticiler, Dağıtıcılar ve Müşteriler arasındaki ağın yönetimi olarak tanımlayabiliriz. Operasyonel açıdan baktığımızda bu ağın içerisinde detaylı planlamayı ve koordinasyonu gerektiren üç ayrı akışın olduğunu söyleyebiliriz.
Devamını Oku...

05 Temmuz 2017
Fikrimce, ERP sistemlerinin bir kuruluşa, doğrudan, dolaylı ve ileriye dönük olmak üzere üç ana faydası olduğunu düşünüyorum.
Devamını Oku...

04 Temmuz 2017
Genel olarak üretim kelimesinin iktisat dilindeki tanımlamasına bakıldığında “her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb. ile) veya iktisadi mal veya hizmetler meydana getirme” olarak tanımlanmıştır.
Devamını Oku...

16 Haziran 2017
İlker Dikmen“Ölçmediğini bilemezsin, bilmediğini de yönetemezsin” prensibi istisnasız her işletme için gerçektir. Ortaya koyduğumuz faaliyetlerin birçok farklı prosesin bileşkesi olduğunu düşünürsek her bir prosesin performansı toplam performansı ortaya koyar.
Devamını Oku...

13 Haziran 2017
Hasan Kemahlı
Projesis Genel MüdürüÜretim İşletmelerinde Çekme veya İtme Şeklinde planlama yapılabilir. Hangi tip planlamanın tercih edileceği işletmenin yapısına bağlıdır. Çekme tipi üretim genellikle öngörülebilir uzun vadeli talep ve büyük hacimler için daha doğru olduğu halde siparişe bağlı, küçük ölçeklerde üretim yapılması durumlarda itme tipi planlama tercih edilebilir.
Devamını Oku...

05 Haziran 2017
Hasan KemahlıProblemli mamul ve yarı mamullerin malzeme bazında izlenmesinin yanı sıra operasyonel parametreler bazında (Üretilen makine, üreten kişi, ısı – basınç vb.) beraberce izlenmesine “İleri İzlenebilirlik” diyoruz.
Üreticiler olarak problemli bir ürünü fark ettiğimizde bunu Müşterilerimize duyurmak ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüyüz. Özellikle insan sağlığına zarar verecek problemlerde bu yükümlülüğümüz vicdani sorumluluk yanında kanuni zorunluluk ta taşımaktadır.
Devamını Oku...

09 May 2017
Kenan GörcanerBugün sanayileşmenin ve gelişen endüstriyel teknolojinin ve bilgi erişiminin Internet sayesinde “bilgi çöplüğüne” dönecek kadar çoğalması nedeni ile artık ürün kalitesi üretim koşullarına sadık kalınarak üretildiğinde dünyanın her yerinde aynı hale gelmiştir.Diğer bir söylemle “sadece ürün kalitesi” ayrıcalık olmaktan çıkmıştır.
Devamını Oku...

20 Nisan 2017
Yavuz Yıldız
Gezer Terlikleri Yazılım
Geliştirme Yöneticisiİnşaat süreçlerinde ERP uyarlaması son zamanlarda ilgi çekici konulardan biri olmaya başlamıştır. Tabii bunda ülke ekonomisinin lokomotif sektörünün inşaat olmasının da etkisi yadsınamaz.
Aşağıda bir ERP uygulamasının inşaat süreçlerine uyarlanması ile ilgili bilgi ve tecrübelerime dayanarak dikkat edilebilecek noktaları özet niteliğinde anlatmaya çalıştığım yazıyı bulabilirsiniz.
Devamını Oku...

05 Nisan 2017
Yavuz Yıldız
Gezer Terlikleri Yazılım
Geliştirme YöneticisiERP, kelime anlamı ile kurumsal kaynasdfg… neyse boş verelim bunu. Yıllardır aynı şeyleri söyleyip duruyoruz. Söylüyoruz ama ERP projelerinin neden %14 başarı ile tamamlandığını açıklayamıyoruz. Yukarıdaki soruya aşağıdaki maddeler ile hızlı ve rahatsız edici cevaplar arayalım.
Devamını Oku...

29 Haziran 2016
Yaman Yağmur Katipoğlu
ERP Komite DanışmanıSezon şampiyonu olan futbol takımını düşünün. Her hafta evinde ve deplasmanda oynanan heyecanlı maçlar! Sonunda ulaşılan hedef. Onlar, artık 1 numara. Şimde 3 ay sonrasını hayal edin. Takım, teknik heyet ve idareciler artık her hafta kampa girmiyor. Onlar, ‘kampa kimin ihtiyacı var’ fikrindeler, ‘bizler ligin en iyisiyiz’ diyor.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
M. Göker SARP
Koordinatör ERP Committee
Turkey & Enterprise
Transformation Platform“ERP Pazarı, dünya genelinde belirli bir kullanım yaygınlığına ulaşmış durumda, Türkiye’de şirketlerdeki ERP kullanımı ise halen beklenen, hayal edilen düzeylerde değil.”
Türkiye’de henüz büyük şirketlerin tamamı ERP kullanmıyor, Kobiler ’de kullanım oranı daha düşük ve küçük ölçekliler firmalarda ise nadiren ERP kullanan firmalara rastlayabiliyoruz.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Ozan YALÇIN
RÖNESANS HOLDİNG
Muhasebe Direktörüİşletmelerin faaliyetleri değerlendirilirken en çok kullanılan ve bilinen mali tablolar Bilanço ve Gelir Tablosudur. Bilanço ve gelir tablosu, işletmenin varlıkları, borçları, gelir ve giderleri konusunda fikir vermekle beraber, tek başına değerlendirilmeleri işletmenin performansını tam anlamıyla görmek açısından yeterli değildir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Doç. Dr. Mustafa Hilmi ÇOLAKOĞLU
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Bakan MüşaviriAr-Ge ve inovasyon, özellikle işletmelerin rekabetçiliğini, yenilikçiliğini ve inovasyon yeteneklerini artıracak her türlü yapısal ve organizasyonel altyapıyı destekler. Bu sayede, işletmeler, üretim öncesi ve sonraki aşamalarda yeteneklerini geliştirerek teknolojik yenilikler yapabilme (inovasyon) bilgisine ve yeteneğine sahip olabilirler. Tüm bu ilişkili süreçlerde, işletmeler için teknolojik yenilik yapabilmenin altyapısını ise, teknolojik yetkinlikler belirlemektedir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Dr. Halefşan SÜMEN
MALTEPE ÜNİVERSİTESİGerek işletme gerekse kapsamı çok daha geniş olan tedarik zinciri yönetimindeki tüm planlama kararlarının temelinde “talep tahmini” yer alır. Üretim çizelgelerinden kapasite planlamaya, satış kadrolarının belirlenmesinden bütçe çalışmalarına, ürün lansmanından promosyon alımlarına, doğru envanter hedefleri koymaktan fiyatlandırmaya kadar pek çok iş faaliyeti talep tahminini baz alır. Diğer bir deyişle, ERP de onun tedarik zinciri tamamlayıcısı olan İleri Planlama ve Çizelgeleme (İPÇ) Sistemleri talep tahminleri ile beslenir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Hakan Zobu
ZOBU CONSULTINGOrganizasyonlar ne kadar mükemmel olurlarsa olsunlar, kuruldukları dönemde ne kadar etkin ve verimli çalışırlarsa çalışsınlar, ilerleyen zamanda kontrol edemedikleri çevresel etkenler ve kendilerinden daha hızlı gelişen teknolojik ve ticari unsurlar ile rekabetin etkisi karşısında varlıklarını sürdürmek için değişime ihtiyaç duymaktadırlar. Bu değişim için işletmenin durmaya, değişim için bir zaman dilimi boyunca bulunduğu rekabet ortamından uzaklaşmaya tahammülü yoktur.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Hakan Zobu
ZOBU CONSULTINGGünümüzün rekabetçi uluslararası iş ortamı, yöneticileri yeni yöntem ve teknikleri araştırmaya ve uygulamaya itmektedir. İş hayatının gittikçe karmaşıklaşması ve en küçük işletmelerde bile yönetilecek onlarca iş ve bunları yönetmek için onlarca yolun ortaya çıkması, diğer bir deyişle seçenek bolluğu, yöneticilerin hangi işin nasıl yapılması gerektiği konusunda öncelikler koymasını gerektirmektedir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
M. Göker SARP
Koordinatör ERP Committee
Turkey & Enterprise
Transformation PlatformKurumlar hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersinler, günümüzde rekabet gücüne sahip olmanın temelinde rakip firmalardan daha etkin ve verimli çalışabilmek yatmaktadır. ERP sistemlerinin ve kurumsal çözümlerin de çıkış noktası olan bu kavram, tüm büyüklükteki kurumlar için önemli, kobiler için daha da önemlidir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Dr. Batuhan Kocaoğlu
Okan ÜniversitesiERP Arayış Nedenleri ve Kurumsallaşma: Neden ERP?
Kurumsallaşma yoluna girebilmek için, değişim ve yeniden yapılandırma için bir araç arayışı; dünyaca kabul görmüş iş kurallarından faydalanmak ve kurallar ile çalışmaya zorlaması ve kurumsal hafızanın oluşması; veriye anlık erişim, hızlı raporlama, mükerrer veri girişinin önlenmesi; etkin, hızlı ve doğru karar verebilme; testi kırıldıktan sonrasını göstermek olarak değil de zamanında “dikkat et, testiyi kırabilirsin” diyebilecek yapı oluşturabilmektir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Dr. Batuhan Kocaoğlu
Okan ÜniversitesiMalzemelerin yönetim şekillerinin belirlenmesi: Önce ABC analizi yapılmasında fayda vardır. Hangi malzemelerin MRP net ihtiyacından, hangilerinin yeniden sipariş noktasından yönetileceğine karar verilmelidir.
ROP (ReOrderPoint-Yeniden Sipariş Noktası) belirlenmesi: Klasik formül ROP = (günlük talep x temin süresi) ile hesaplanabilir. Özellikle C grubu malzemelerin yönetiminde tercih edilebilir. Yani tutarı düşük ve büyük hacimli satınalma yapılan kalemlerde yönetim kolaylığı sağlar.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Dr. Batuhan Kocaoğlu
Okan ÜniversitesiFason yönetimi: Fason konsepti de özellikle imalat yapan işletmelerde dikkatli kurgulanmalıdır. Elimizdeki parçayı dışarıya göndeririz; dışarıda işlem görür, yeni bir yarı mamül olarak bize geri gelir. Genelde iki tip çözüm önerilebilir: (1) Birincisinde, gönderilen parça ve işlenmiş parça için ayrı malzeme kodları açılır, ürün ağacında birbirine bağlanır. Fason işlem yapan firmalar aynı zamanda bir iş merkezi ve depo gibi tanımlanır.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Dr. Ayşe Cilacı Tombuş
Maltepe Üniversitesi Endüstri
Mühendisliği Bölüm BaşkanıŞirketlerde karar verme ve strateji belirleme noktasında, bilgisayar sistemlerinde depolanan verilerin sağlıklı bir şekilde analiz edilmesi ve objektif olarak karar vermeye dahil edilmesi gerekmektedir. Çağımızda pek çok firmanın elinde işlenebilecek muazzam büyüklükte veri bulunmakta, ancak firmalar bir adım öteye giderek bu veriyi anlamlı bilgiye çevirememektedir. Bunun başlıca sebebi analizi yapabilecek uzmanlıkta insan kaynağına sahip olmayışlarıdır. Uzman personel istihdamı oldukça maliyetli görülmekte, istihdam edilseler dahi doğru yönlendirme yapılmadığı için istenen verim alınamamaktadır.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Ayfer Doğru
Bilgi Sistemleri MüdürüERP sisteminin en güzel çıktılarından birisi, gerçekleşen maliyetleri izleyebilmek ve kontrol altına alabilmektir. Günümüz işletmeleri ürün pazarında, çeşitlilik ve kalite anlamında ne kadar iyi olsalar da, yaptıkları üretimin maliyetlerini kontrol altına alamadıkları, kârlılıklarını hesaplayamadıkları sürece, gün gelir yok olmaya mahkum kalırlar.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Ayfer Doğru
Bilgi Sistemleri MüdürüGünümüz rekabet koşullarında, kar edebilmek için ya satış fiyatını arttırılmalı ya da bunu yapma şansımız yoksa, maliyeti aşağıya çekmeye çalışmalıyız. Bu konuda doğru analiz edilmiş ve doğru kurulmuş bir ERP sisteminden çıkan raporlar yol gösterici olabilmektedir.
Etkin maliyet yapısı oluşturduktan sonra ikinci adım olarak, karlılığımızı da analiz edebilir hale gelmeliyiz. Satış-Maliyet = Kar yaklaşımından yola çıkarsak, maliyet dediğimiz
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Mehdi AftahiKurumsal yazılım seçerken zaman ve maliyet kaybı yaşamamak için işletme ve teknik gereksinimlerin uygun bir şekilde tanımlanmasının ardından harekete geçilmelidir. Uygun ERP çözümü için gerekli aşamaları takip ederseniz başarıya ulaşabilirsiniz.
IT (BT) edinimine ve satın almaya yönelik kararlar sıklıkla karşılanmamış beklentiler, iç politika gündemler, tedarikçi vaatleri ve marka isminin reklamından oluşan bir atmosfer içinde verilmektedir. Kararlar yönetsel talimatlarla, göz kararıyla veya basit tablo karşılaştırmaları üzerinde temellenmiş yetersiz analizlerle alınmaktadır.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Sermet Durmaz
İş Geliştirme SorumlusuFirmalarda ERP programının değiştirilmesi veya seçimi firmaların çoğunu çok zorlamaktadır. Bunun asıl sebebi firma içerisinde çalışan yöneticilerin ERP’yi halen bir ‘yazılım’ gibi görmesi, firmanın önceliklerini belirlemeyişi, üst yönetimin bilgi sahibi olmaması, çalışanların direnç göstermeleri sayılabilir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Serdar Köroğlu
Şirket OrtağıEAM (Enterprise Asset Management) firmaların fiziksel demirbaşlarının yaşam döngüleri boyunca optimal yönetimini sağlayarak değerlerini maksimize etmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır. Dizayn, inşaat, devreye alma, operasyon, bakım, devreden çıkarma, yenileme süreçlerini tesislerin ve ekipmanların yaşam döngüleri boyunca izleme ve servis seviyelerini optimize etmeyi hedeflemektedir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Serdar Çelik
Bilgi İşlem MüdürüERP projeleri bir çok firmanın hayallerini süslese de ,bir çok ERP projesi çeşitli nedenlerden dolayı bir bilgisayar yazılımından öteye geçememektedir. Firmalarda ERP projeleri büyük beklentiler ve heyecanlarla başlar, toplantılar yapılır, ekipler kurulur, ERP tedarikçisi firmalarla beklenti ve ihtiyaçlar paylaşılır. Bu dönem projenin başarısı açısından çok önemlidir, her şeyden önce en büyük kaynağınızın çok iyi organize edilerek sürece hazırlanması, katılımcı olması şarttır. Bu kaynak iyi organize edilemez ise büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Orkun Oruç
Bilgi İşlem YöneticisiFirmamızda 2012 yılında ERP kullanımına canlı olarak başlanmıştır. ERP proje ve kullanım sürecinde en fazla karşımıza çıkan engel, kullanıcıların iş yapış şekillerinin değişmesi ve bir miktar iş yüklerinin artması nedeniyle daha kontrollü bir sisteme olan dirençleri oldu. Firmamızdaki tüm ERP kullanıcılarına, “Sistemi kuralına ne kadar uygun şekilde kullanırsak elde edeceğimiz faydanın doğru orantılı olarak artacağını” anlattık. Böylece bu direncin büyük bir kısmını kırmayı başardık.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Merhmet Özkan
Yönetim DanışmanıEkonomisinin %99’unu KOBI’lerin oluşturduğu Türkiye’de, öncelikle büyük firmaların öncülüğünde hayata geçen ERP sistemleri, zaman içinde çok sayıda KOBİ’de de kullanım alanı bulmaya başlamıştır. Yine de gözlemlerimiz ve yapılan araştırmalar bize, ERP’ye ihtiyaç duyacak ölçekte olup da henüz ERP kullanmayan çok sayıda firmanın varlığına işaret etmektedir. Birinci kuşağa özgü klasik iş yapma alışkanlıklarının henüz hayatta olduğu bir düzende, ERP sistemlerinin gerekliliği konusunda sorularla karşılaşmaya devam ettiğimiz için, bu yazımızda “Neden ERP Kullanmalısınız?” sorusuna özet yanıtlar vereceğiz.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Prof. Dr. Mehmet Tanyaş
Maltepe Üniversitesi Uluslararası
Ticaret ve Lojistik Yönetimi
Bölümü Başkanı1- Tedarik Zinciri (Supply Chain) Tedarik gereksinim duyulan bir ürünün doğru zaman, doğru şekil ve doğru miktarda uygun maliyet ile temin edilmesidir. Temin edilen ürünün tedarikçi tarafından üretilebilmesi için kendi hammaddelerinin tedarikini de aynı şekilde sağlanması gerekir. Bu şekilde ilk maddeye kadar giden bir tedarik zinciri oluşur. Tedarik zinciri, bir ürünün ilk maddesinden başlayarak, tüketiciye ulaşması ve geri dönüşümünü de içeren tüm süreçlerde yer alan tedarikçi, üretici, distribütör, perakendeci ve lojistikçilerden oluşan bir bütündür .
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Mehmet Emrah
Şık Bütçe ve ERP Md.3 milyon metrekarenin üzerinde inşa ettiği konut, A Plus Ofis, alışveriş merkezi, yönetim merkezi, endüstriyel tesis, lojistik merkez, hidroelektrik ve rüzgar enerjisi santral projelerinde ERP programı ile tüm yapım, satış, kiralama ve finans süreçlerini birbirine bağlamıştır. Sur Yapı, şantiye ve merkez entegrasyonu ile tüm iş süreçlerini izleyip raporlama altyapısını her gün daha da geliştirmektedir.
Devamını Oku...

28 Haziran 2016
Dr. Semra Güvenç
Akademisyenİşletmelerin bir çoğu, gerçekleştirilen faaliyetlerin bütününü kontrol etmekte ciddi sıkıntılar yaşarlar.Bir yandan rutin iş süreçlerini doğru kullanmaları diğer yandan da karar süreçlerini doğru ve hızlı yönetmeleri gerekir. Bu bağlamda iş süreçlerini etkin bir şekilde planlamak, maliyetlerini kontrol altında tutmak hızlı ve esnek bir yapıya kavuşmak için teknolojiyi etkin kullanmak zorundadırlar.Büyük ölçekli yapılarda sistemin tamamını kontrol edebilmek için Kurumsal Kaynak Planlaması ya da İşletme Kaynak Planlaması(Enterprise resource planning-ERP) çözümleri en önemli araçlar haline gelir.
Devamını Oku...
27 Haziran 2016
Ekonomiler, çalışan ve katma değer üreten şirketlerle ayakta durur. Bunun öneminden dolayı son yıllarda girişimcilik üzerine çok şey yazılıp konuşuluyor. İnsanların girişimcilik için cesaretlendirilmesi adına kurslar, hatta üniversite programları açılıyor. Devlet ilgili kurumlarıyla, girişimler için maddi destek programları geliştiriyor. Gerçi bu işin de suyu çıkmak üzere. Sırf devletten destek alabilmek için kurumsal görünüm arz etmek isteyen ve bu nedenle makyaj arayan firmalardan da talepler geldiği oluyor. Ancak bu yazımda buna odaklanmak istemiyorum. Biz olumlu resmi görmeye devam edelim.
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
Haluk İrten
Proje Yönetimi DanışmanlığıBir işletmenin tüm bölüm ve faaliyetlerini yönetmede yardımcı olan, çoklu modül uygulamalı yazılım ile desteklenen, kurumsal kaynak planlaması (ERP) projelerinin yönetimi, bilgilerin, becerilerin, araçların ve tekniklerin, projenin gereksinimlerini yerine getirmek amacıyla proje aktivitelerine uygulanmasıdır.
Yönetim kavramı ile ilgili ilk çalışmalar hemşehrimiz (doğumu Temmuz 1841, İstanbul) Fransız yönetim kuramcısı Henri Fayol tarafından formüle edilmiş
Devamını Oku...
27 Haziran 2016
İş zekâsı (BI-Business Intelligence), bir organizasyonun verileri analiz ederek anlamlandırılabilir bilgiye ve kararlara dönüştürebilmesini sağlayan yazılım uygulamalarının tümünü kapsayan bir ifade olmakla birlikte, çözümün de ta kendisidir. Her ne kadar iş zekâsı uygulamalarının sonuçları birer karne, rapor ya da dashboard olarak karşımıza çıksa da, bunların iş zekâsı arkasındaki tüm iş süreçlerini kapsamaktadır.
Gartner’dan Andreas Bitterer’in iş zekâsının ne olduğu ile ilgili tanımı ise şu şekildedir: “Business intelligence is the
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
Dr. Halefşan Sümen
Akademisyen, Maltepe ÜniversitesiÜrün Yaşam Çevrimi Yönetimi (Product Life Cycle Management; PLM) yazılımları somut ürünlerin tasarımlarının başarılı olması için gerçekleştirilen tüm süreçlerin yönetimine yardımcı olmak amacıyla geliştirilmişlerdir.* Ürün odaklı bir yazılım grubu olarak PLM kavramsal tasarım, detay tasarım, imalat rotasının planlanması, test ve bakım prosedürlerinin oluşturulması, ürün üzerinde modifikasyonların yapılması ile kullanımdan kaldırılmasına
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
Dr. Halefşan Sümen
Akademisyen, Maltepe ÜniversitesiERP (Enterprise Resources Planning–Kurumsal Kaynak Planlama) ismi iyi konmuş bir ticari yazılım grubudur. Bu isim şirketleri çalıştırmak için gereken pek çok işlevi tek bir sistem altında sunan bütünleşik bir yapıyı refere eder. Bu yapının ana yararı, değişik departmanlarda gerçekleştirilen aynı iş sürecine ait faaliyetleri konsolide etmek ve verilerin tutarlılığını sağlamaktır. Böylelikle süreçler hem disiplin altına alınırlar hem de kesintisiz ve sorunsuz işleyişe kavuşurlar.
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
M. Göker Sarp
ERP Komitesi KoordinatörüDünyada 90’lı yıllarda üretim planlama sistemlerini desteklemek amacıyla ortaya çıkan ERP uygulamaları, zaman içerisinde sadece şirket operasyonlarının yönetildiği entegre bir uygulama yazılımı olmaktan çıkarak, bugün kurumların ürettikleri tüm değer zinciri ile etkin iletişim kurabilen bir sistem haline geldi.
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
Fatma Çelik
Genel Müdür Yrd.Çelik Dizel Otomotiv, 1984 yılından beri ISUZU araçlarına yönelik 4S statüsünde hizmet vermektedir. Şirketimizde araç satış, satış sonrası hizmetleri, yedek parça ve 2. el araç satış olmak üzere 4 bölüm ve 50 kişilik personelimiz vardır. Firmamız, bilgisayar ile ilk defa 1988 yılında tanıştı.
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
Fatih Güneş
Genel MüdürAçık Kaynak Kodlu (AKK) çözümler yatırımcıya, lisans maliyetine katlanmaksızın yazılımı kullanma imkanı sunmaktadır.
Dünyada birçok yazılım alanında olduğu gibi, Kurumsal Çözümler alanında da Açık Kaynak Kodlu Çözümler (OSS - Open Source Solutions) bulunmaktadır. Açık Kaynak Kodlu (AKK) çözümler yatırımcıya, lisans maliyetine katlanmaksızın yazılımı kullanma imkanı sunmaktadır.
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
Batuhan Kocaoğlu
ERP proje yöneticisiERP veya kurumsal bilgi sistemleri, şirketlerin kurumsallaşması için bir fırsattır, araçtır. ERP’lere sadece yazılım ve bilgi işlem projesi gözü ile bakmak, yapılan büyük hatalardan biridir. Türkiye’de özellikle KOBİ’lerde konu ile ilgili büyük bir açık vardır. Firmalar öncelikle ERP’nin ne olduğunu ve ihtiyacını iyi saptamalı, sonra da doğru ERP’yi doğru danışman desteği ile seçmelidir. ERP geçiş-uygulama sürecinde yönetim&konsept danışmanlık desteği, lüks gibi görünmemelidir, firma dışından bakan tecrübeli bir gözün katkısı çok fazla olacaktır.
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
Ayşe Kaptanoğlu
IDC Yazılım Araştırma Analisti
Kasım 2007’de Türkiye’de ofisini açan IDC ; bilgi teknolojileri, telekomünikasyon ve tüketici teknolojileri alanlarında pazar araştırması, danışmanlık ve etkinlik hizmetleri sunan, önde gelen küresel pazar istihbarat firmasıdır. Ayrica Insight adını verilen iş birimleriyle sektörel bazda teknolojiler alanında da hizmet vermektedir.
IDC Türkiye olarak, kurumsal yazılım pazarı yani EAS (Enterprise Application Software) ile ilgili çalışmamızı her yıl düzenli olarak yayınlıyoruz.
Devamını Oku...

27 Haziran 2016
Ahmet Tosunoğlu
KullanıcıKurumların ihtiyaç duyduğu konsolidasyon, standardizasyon ve entegrasyon hedefi için ERP yazılımları önemli bir araçtır.
Baş döndürücü bir hızla gelişen ve değişim gösteren teknoloji dünyasında ERP uzun yıllardır güncelliğini yitirmeyen kavramların başında gelmektedir. ERP’nin her dönem gündemin önemli maddelerinden birisi olması şirketlerin hızla büyümesi ve kurumsallaşmasına bağlı olarak ERP yazılımlarının buna bağlı olarak gösterdikleri değişimdir.
Devamını Oku...

18 May 2016
Halil Güngörmüş
Aşağıda yazılanlar, 20 yıldır, üretim yapan şirketlerde planlama yapmaya çalışan, bunun için talep planlamaya kafa patlatmış, bir üretim şirketinin kaynaklarını en verimli şekilde nasıl kullanırımı, satış ve şirket stratejisi çerçevesinde yönetmeye çalışmış, icra kurullarında verilen kararlara doğrudan veya dolaylı katkı sağlamış, bir şirketin finans ve pazarlama da dahil tüm birimlerinin birbirini nasıl etkileşim içine soktuğunu “ölçerek” anlamaya çalışmış, “yönetim” konusunda takıntılı,
Devamını Oku...

27 Nisan 2016
Kadri Demir
Yönetici OrtakTürkiye’de öncesinde Personel Yönetimi olarak anılan departman, 1990 yıllarda İnsan Kaynakları olarak isim değiştirmeye başlamıştır. Kimi şirkette o yıllarda “İnsan Kaynakları” isim olarak güzel ve karizmatik olduğu için değişiklik tabela değişikliği ile kalmıştır. Halbuki “İnsan Kaynakları” kavramı ile çeşitli fonksiyonlarda (Personel organizasyonu, işe alımlar, eğitim takibi, performans değerlendirmesi, kariyer planlaması, ücret bordroları, personel bütçeleri) yeni kavramlar ve kültürle birlikte kurumsallaşma adına yepyeni iş süreçleri geldi.
Devamını Oku...

22 Nisan 2016
Hasan Basri KamahlıOEE Tabanlı Üretim İyileştirme, bizi Üretimdeki Duruş – Hız – Kalite Israflarından kurtarır.
Bu ısraflar ülkemizde önemli orandadır. Bu kayıplar sadece o işletmenin değil ülkemizin de kaybıdır.
Bir Üretim İşletmesi Ne İster?
Devamını Oku...

22 Nisan 2016
Bilindiği üzere 1. Sanayi Devrimi 1700’ lü yılların sonlarında dokuma tezgahlarının icadı ile su ve buhar gücünün keşfedildiği dönem olarak tanımlanır.
Devamını Oku...

22 Nisan 2016
Erdem Özşen
4Biz Bilişim
Müşteri İlişkileri Yöneticisi CRM satın alırken ne yapıyoruz? Normal satın almalardan neden ayırıyoruz?
Acıkırsanız yemek yersiniz? Üşürseniz/üşeyecekseniz kaban, mont alırsınız? CRM’e ihtiyacınız olduğunu nereden ve nasıl anlıyorsunuz?
Devamını Oku...

20 Nisan 2016
Erdem Özşen
4Biz Bilişim
Müşteri İlişkileri Yöneticisi CRM çalışmalarına, projelerine nerden nasıl başlayabilirim? Sorusunu soran bir firma ile geçen 1 günün ardından genelde şirketlerde mevcut durumu Un, Yağ, Şeker üçlüsü var ama istenen kalitede Helva yenemiyor olarak tanımlıyorum.
Devamını Oku...

20 Nisan 2016
Namık Kemal Sezen
Turquality ve Yönetim Danışmanı ERP nedir?
ERP (Enterprise Resource Planning – Kurumsal Kaynak Planlaması), firmanın tüm süreç (departman) ve fonksiyonlarını tek bilgi sistemi (yazılım/uygulama) içinde yönetmesidir.
Devamını Oku...

20 Nisan 2016
Yiğit Balaban
Managing Partner Etkin analizler veri ve tecrübenin harmanlanmasını gerektirir.
Hepimiz gerektiğinde mümkün olan en iyi kararları almak isteriz, ancak bu kararların nasıl alındığı kişiden kişiye veya organizasyondan organizasyona göre değişlik gösterir.
Devamını Oku...

22 Mart 2016
Kenan Berkdemir
KKP ve Teknik Danışman/Eğitmen Dünya küçük! Artık rakiplerimiz veya paydaşlarımız yerel noktalardan değil dünyanın her hangi bir yerinden olabilmektedir. Bu yüzden satın alırken, üretirken ve mümkün olursa satarken kazanmak zorundayız. Satın almayı, üretimi ve satış üçgenini, bir kaç müşteri, bir kaç hammadde/mamul ve bir kaç proses ile yürütebilmek evvelden mümkündü. Gittikçe sertleşen dünya ekonomisinde ise bunları bilgi olmadan, kontrol etmeden yürütmek artık çok zorlaştı.
Devamını Oku...

22 Mart 2016
Serkan Özgöz
Genel Müdür
Bu yazı var olan kurumsal kültürünü, yapacağı ERP yatırımı ve yöneteceği dönüşümle daha ileriye taşımak isteyen şirket sahipleri, yöneticileri ve o şirketlerde çalışıp süreçlerin tüm yükünü taşıyan işletme çalışanları için yazıldı.
Yazı “ERP GELECEK DERTLER BİTECEK” sloganına ve şirketlerin kendi kültürlerinde olması gereken gelişimi ERP’den beklemelerine bir eleştiri getirmeyi de amaçlıyor. Şimdiden keyifli okumalar.
Devamını Oku...

22 Mart 2016
Göker Sarp
Koordinatör
Kurumsal Dönüşüm Platformu
ERP, BI, CLOUD, CRM, MES ve SCM Komiteleri
Türkiye’deki Firmalar ve Ömürleri
Çeşitli verilere göre, ülkemizde yaklaşık 2 milyon sermaye şirketi bulunuyor, bu şirketlerin de yüzde 90’dan fazlası küçük ve orta ölçekli aile şirketlerinden oluşuyor.
Devamını Oku...

15 Mart 2016
Y. Yağmur Katipoğlu
Danışman2000 yılında Fortune 500 sıralamasının en üzerinde yeralan şirketlerin %40’ı, 2010 yılına geldiğimizde oradaki yerlerini kaybetmişlerdir (Brian Solis’ Future of Business).
Devamını Oku...

01 Eylül 2015
Halefşan Sümen
AkademisyenSon yıllarda tüm sektörlerde bilişim sistemlerine çok büyük tutarlarda yatırımlar yapıldı. Ancak bunların yalnızca çok küçük kısmının karlılığı analiz edilebildi. Bu durumun başlıca nedeni olarak da ölçme zorluğu gösterildi. Ancak ölçüm yapılmasa da pek çok yerde yatırımların potansiyel faydalarının tümünün hayata geçirilemediğinin farkına varıldı. Çoğu kişi için bu olumsuzluk bilişim sistemini kullanma becerisinin olması gereken düzeye çıkarılmadığı içindi. Diğer bazı kişiler suçu seçilen markanın yanlışlığında buldu. Bir gurup insan da projelerin bir yol haritasının olmaması nedeniyle bütçe, termin, kapsam sorunları yaşadığı görüşündedir.
Devamını Oku...

01 Eylül 2015
Dr. Batuhan KOCAOĞLUÖzel sektördeki 10 yılı aşkın ERP kullanımı ve yönetimi, imalat işletmesinde edindiğim tecrübeler ve farklı firmalardaki gözlemlerim sonucunda, aşağıdaki konulara dikkat etmek, ERP süreci başındaki firmalara fayda sağlayacaktır:
Geçiş Süreci
• USA(Understand-Simply-Automate) prensibini benimseyin. Yani iş süreçlerinizi: 1. önce “anla”yın 2. sonra yazılımdan önce “basitleştir”in ve 3. Basitleştirdikten sonra ERP’ye “aktar”ın, otomatize edin.
Devamını Oku...

01 Eylül 2015
Memet Özkan
Özkan Yönetim DanışmanlıkÜlkemizde son yıllarda bilişim sektörünün stratejik sektör olarak belirlenmesinin ardından, özellikle yazılım sektörünün gelişmesine yönelik çok sayıda farklı fon kaynakları yaratılmıştır. Sektörün arz ve talep taraflarında bulunan her ölçekteki aktörlerin bu kaynaklardan yararlanabilmeleri için, bu destekler bölge, dönem, proje konusu, proje bütçesi, hedef kitle, hedef ürün vb. parametrelere göre çeşitlendirilmiştir.
Devamını Oku...

01 Şubat 2015
Ömer ZeybekFirmanızı kurdunuz, işlerinizde tahminizden iyi gidiyor. Tabiki firmanızın kurulum amacına göre üretim yada satış odaklısınız ama sizce en değer verdiğiniz kaynağınız ne olmalı? Hemen cevap verelim : tabiki ürettiğiniz veri. Zaten departmanlarınız oluşmaya ve kalabalıklaşmaya başlayınca verinin dolaşımı, paylaşımı, doğru ve kesintisiz olması ve de en güvenli şekilde saklanması için bayağı emek sarfetmeniz gerekiyor. Zaten firmalardaki bilgi işlem departmanlarının tüm harcamaları bunun için değil mi?
Devamını Oku...

01 May 2014
Orhan GÜNSAL
Sistem Proje MüdürüBizim gibi yıllardır Bilişim sektörü içinde çırpınanlar bilirler: Sistemler kullanıcı dostu değilken, merkezi yapı ile kurulmuş ana makinalar üzerinde koşan aptal terminallerden oluşan networklerde büyük sistemler koşmaktaydı, dolayısıyla sunucuya hakim sistem yönetimi tüm sisteme hükmedebilirdi. Sonra ne olduysa oldu, bir-iki marka çıktı, Kişisel Bilgisayar (PC) dedi ve bir rüzgarla savrulduk, pencereler havalarda uçuştu. Kullanıcı Dostu ama Sistemci Düşmanı dediğimiz PC’ler her yeri sardı ve geldiğimiz noktada dokunmatikler, tabletler, kişisel bilgisayarlar artık o kadar kişisel oldu ki fotoğraf çekip müzik dinlediğimiz, oyun oynadığımız telefonlara dönüştüler.
Devamını Oku...

01 May 2014
Orhan GÜNSAL
Sistem Proje MüdürüDurak Tekstil, kurulduğu ilk yıllardan bugüne kadar, araştırma geliştirme faaliyetlerini hız kesmeden yürütmüş ve sektöründe daima ön saflarda olmayı başarmıştır. Yaptığı yatırımlar ve gelecek vizyonu ile 70’li yıllarda Türkiye Balık Ağı tüketiminin %80’ini üreterek karşılayan firmamız, 90’lı yılların başında ürün gamını genişletmiş ve bu süreci Ayakkabı sektörü yanında Brode ve Ev Tekstili sektörlerine yüksek kalitede iplik üretimi yaparak devam ettirmiştir. Firmamız 2007 yılında Çin’de fabrika yatırımına başlamış ve o yıldan bu zamana kadar üretim yaparak çalışmalarına devam etmiştir.
Devamını Oku...

01 May 2014
Yağmur KATİPOĞLU
Proje Yöneticisi- Tedarikçilerimize (satıcılarımıza) bu hafta kesinlikle ödememiz gereken tutar nedir?
- Bu hafta ödeme yapamayabileceğimiz (vadesi geldiği halde) tedarikçilerimizin ödemeler toplamı nedir?
- Bu hafta içinde büyük olasılık ile tahsilatını yapacağımız müşteri alacaklarımız ne kadar?
Devamını Oku...

01 May 2014
Y. Yağmur Katipoğlu
Katipoğlu DanışmanlıkGünümüzde firmalar zor ve gitgide daha karmaşıklaşan üretim ile dağıtım süreçlerini planlayabilmek için öncelikle basit hesap tabloları kullanımından, kurumsal kaynak planlama sistemlerine (ERP) geçmenin yeterli olmayacağını artık bilmektedirler.
Devamını Oku...

01 May 2014
Yağmur KATİPOĞLU
KATİPOĞLU DANIŞMANLIK
Proje YöneticisiERP sistemleri, firmada departmanlar veya kişilere bağımlı olmadan, otomatik ve gerçek zamanlı kâr-zarar durumunu görmek için tek platformdur.
- Hangi ürün, hizmet veya faaliyet grubumuzdan ne kadar kâr ediyoruz?
- Zarar ettiğimiz ürün, hizmet veya faaliyet alanımız var mıdır? Var ise hangileridir?
Devamını Oku...

01 May 2014
Yağmur KATİPOĞLU
KATİPOĞLU DANIŞMANLIK
Proje YöneticisiMasraf çeşitleri, masraf yerleri (merkezleri), masraf dağıtım anahtarları, muhasebe (mizan, bilanço), finansman (kredi), maliyet, dolayısı ile kârlılık; “kurumsal performans yönetimi” temel bileşenlerinin ERP sistemlerinde öncelikle işletilebilmesi, bütçe yönetimi kavramı için temeli oluşturur. İlgili temel bileşenler ERP sistemlerinde yürütülmeden ERP sistemleri üzerinde bütçe yönetimi yapılamayacağı aşikârdır.
Devamını Oku...

01 May 2014
Yağmur KATİPOĞLU
KATİPOĞLU DANIŞMANLIK
Proje YöneticisiPersonel performansının tespiti, takibi, kontrolü ve yönetiminin ERP sistemlerinde yapılabilmesi çoğu zaman zorlu bir süreci ifade etmektedir. İlgili durumun başlıca sebebi ise firma tarafından personelin yaptığı işe uygun hedeflerin belirlenememesidir. Personelden ulaşması beklenen hedeflerin ERP sistemleri kapsamında tanımlanmasında; basit, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve eş zamanlı olması tavsiye edilir.
Devamını Oku...

01 Nisan 2013
Gülay Savaş
YDD (Yönetim Danışmanları Derneği) ÜyesiŞirketlerin yönetimine bir bilim olarak bakılmaya başlamasından (1880) bu yana tam 133 sene geçti. “Yönetim biliminin ilk olarak Amerika’da Frederick Winslow Taylor” ile doğuşunda Taylor “Örgüt bir makinedir, insan da onun parçasıdır” demişti. Değişime çoğu zaman kapalı, gelenekçi olan toplumumuza geldiğimizde ise hala aynı tablo ile karşılaşıyoruz. Hala babadan kalma usullerle iş yapan, hala “annesinin margarinini kullanan”, yapısını tamamen duygusal ilişkilerle kurmuş, süreçlerini akraba, eş, dosttan seçtiği insanlara kilitlemiş firmalar.
Devamını Oku...

01 Nisan 2013
Masoud FarziniYazılım seçimi, şirketlerin verdikleri en önemli kararlar arasındadır. Teknoloji sadece iş süreçlerine ilişkin bir çerçeve değil, süreçleri geliştirmek, rekabetçi avantajı arttıracak ve şirketin kar-zarar tablosunu daha iyi kılmak için kullanılabilecek bir araçtır.
Devamını Oku...

01 Mart 2013
Yağmur KATİPOĞLU
Proje YöneticisiERP diye bilinen, Türkçe’ye ‘kurumsal kaynak planlama’ olarak çevrilen kavramın, salt bir yazılım olarak görülmesi belki de ilgili konuda yapılan en ciddi hatalardan biridir. Gerçekte ERP bir yazılım değil, sistemdir. Bir banka şubesine gidip de ‘OGS / HGS’ye para yatırmak istedik, ama banka bankosundaki çalışan, ‘ilgili sistemin bilgisayarında şu an bir arıza sebebi ile çalışmadığını ve maalesef işlemimizi yapamayacağını’ bize söylediğini düşünelim. Bu örnekler ‘yazılım’ ile ‘sistem’ arasındaki farklılığı başka bir boyuttan anlatmaktadır.
Devamını Oku...
01 Mart 2013
Trovarit ve iş ortakları tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen araştırmaya, 2500 ‘ün üzerinde kullanıcı katılarak, tecrübelerini paylaşma imkanı buldu. Sonuçlar daha detaylı incelendiğinde, yazılım ürünleri ve sağlayıcılarının genel değerlendirmede “iyi” not almalarına karşılık, bazı kriterlerin farklılık göstererek, ortalamanın önemli derecede altında yer aldığı gözlenmiştir. Sonuçlar, “Yönetici Özeti” başlığı ile, Trovarit web sitesi üzerinden “Download-Center” bölümünden http://www.trovarit.com.tr/tr/downloads/download-center.html ücretsiz olarak temin edilebilir.
Devamını Oku...